Soproni Tamás és a baloldal tovább bujkál a felelősség elől

Mindössze három önkormányzati képviselő jelent meg a szerda délutánra összehívott terézvárosi képviselő-testületi ülésen. Soproni Tamás momentumos polgármester szövetségeseivel bojkottálták az ülést, szándékos határozatképtelenséget előidézve. Kovács Balázs Norbert, a helyi Fidesz elnöke úgy fogalmazott: Soproni Tamás és az önkormányzat dollárbaloldali többsége a példátlan botrányt az első perctől kezdve el akarja hallgatni. Eddig a Soproni-féle vezetés alatt Terézvárosnak 142 milliós vesztesége keletkezett.

2024. 01. 10. 19:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Soproni Tamás megint lebukott: újabb 24 millió forintos károkozására derült fény, amelyet az elkövetett súlyos szabálytalanságok miatt kell visszafizetnie a dollárbaloldal által vezetett VI. kerületi önkormányzatnak. A korrupciógyanús közbeszerzésekkel és a súlyos jogsértésekkel a terézvárosiaknak eddig okozott 118 millió forintos kár további 24 millió forinttal növekszik – közölte Kovács Balázs Norbert, a terézvárosi Fidesz elnöke, miután Bálint György független képviselő által kezdeményezett rendkívüli testületi ülésre mindössze három képviselő ment el, ezért az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt.

– Soproni Tamás és az önkormányzat dollárbaloldali többsége a példátlan botrányt az első perctől kezdve el akarja hallgatni. A polgármester bujkál, hazudozik és menekül a kérdések, a nyilvánvaló felelőssége elől. Az újabb lebukása után is ismét hazudozásba kezdett, és rá jellemző módon másra próbálja terelni a felelősséget – szögezte le Kovács Balázs Norbert. A terézvárosi Fidesz továbbra is várja a válaszokat a momentumos polgármestertől az elkövetett súlyos jogsértésekkel kapcsolatban.

Milyen módon lesz a korrupciógyanús közbeszerzésekkel és a súlyos jogsértésekkel okozott kár megtérítve? A jogsértésekre történő folyamatos figyelmeztetéseket miért hagyta figyelmen kívül Soproni Tamás? Miért mondtak le 35 millió forint jogszerűen járó kötbérről? Más esetben is elengedték a jogszerűen járó kötbér 96 százalékát? Hány esetben módosították utólag a közbeszerzési szerződéseket?

– sorolta a kérdéseit Kovács Balázs Norbert, a terézvárosi Fidesz elnöke.

Bálint György független képviselő a meghiúsult testületi ülés után emlékeztetett: a Miniszterelnökség 24 millió forint visszafizetésére kötelezte az önkormányzatot pályázati szabálysértések miatt. A helyi önkormányzati képviselők is csak a sajtóból értesültek erről a tényről, a képviselőket Soproni Tamás polgármester nem tájékoztatta, sőt titkolózik, semmi konkrétumot nem tár eléjük, a polgármester tájékoztatás és válaszadás helyett próbálja elkenni a visszafizetés okát.

– Éppen ezért kezdeményeztem kedden a rendkívüli testületi ülés megtartását. A helyi szakrendelő felújítása kapcsán miről szóltak a tények korábban? A megnyert pályázat egy jelentős részét, ötvenmillió forintot nem hívott le zavaros hivatkozással az önkormányzat. Ezt mi, képviselők is a 2021. október 28-i testületi ülésen tudtuk meg – idézte fel az önkormányzati képviselő, aki a meglehetősen furcsa körülményekre rákérdezett ezen a testületi ülésen.

– A momentumos alpolgármester, Győrffy Máté a polgármester egyetértésesével azt állította, hogy az ügyben minden rendben van. Ámde, a Közbeszerzési Döntőbizottság részletesen megvizsgálta a Soproniék által állítottak ténybeli valóságtartalmát, ennek következtében hárommillió forint bírsággal sújtotta az önkormányzatot – mondta Bálint György. Majd januárban kiderült, hogy 24 millió forintot a lehívott támogatásból vissza kell fizetnie az önkormányzatnak.

Bálint György hozzátette: 2024. január 4-én levélben kérte Sopronit az iratok kiadására, amelyet mai napig nem teljesített, és az önkormányzati honlapon sem tette közzé a nyilvános dokumentumokat.

Nem tudjuk, mi miért történik, nem tudjuk ki érte a felelős. Annyit tudunk, hogy Soproni szerint nem ők, hanem más. Eddig legalább tizenötször kértem az ügy kivizsgálását, de sajnos Soproni Tamás és az általa szigorúan megrendszabályozott helyi DK–Momentum–LMP képviselők erre nem voltak hajlandók, mondván, minden rendben van, itt nincsen mit vizsgálni

– szögezte le a független képviselő. Hozzátette: a január végén esedékes következő testületi ülésen ő és a fideszes képviselők

ismét felszólítják Sopronit Tamást a lemondásra.

A Magyar Nemzet megírta: mostanra Soproni Tamás polgármestersége alatt eddig Terézvárosnak 142 milliós vesztesége keletkezett.

Borítókép: Soproni Tamás polgármester (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.