Soros nem vész el, csak átalakul

Miközben a Soros család által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványok háttérbe szorult Európában, más, a milliárdos érdekeltségébe tartozó intézetek az Európai Unió támogatásával folytatják a tevékenységüket.

2024. 01. 24. 9:36
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2024. január 17. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetérõl és a befagyasztott uniós pénzeszközökrõl tartott vitában az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a Nyílt Társadalom Alapítványok a hírek szerint mérsékelte a tevékenységét az Európai Unió területén, azonban ez nem jelenti azt, hogy a Soros-birodalom magára hagyta az öreg kontinenst. Épp ellenkezőleg, a Soros érdekeltségébe tartozó Közép-európai Egyetemet (CEU) egyre nagyobb összegekkel támogatja az Európai Unió, hogy aktuálpolitikai jellegű liberális kutatást végezzenek. 

Az oktatás mögé bújva ugyanis a CEU egy, a kontinenst behálózó támogatói hálózatot hozott létre, amelynek köszönhetően hatékonyan tudnak szemléletformáló tevékenységet végrehajtani az Európai Unió területén. Így születhetett meg az Open Society University Network, amely jelenleg az uniós országok jó részében rendelkezik partnerekkel. 

A szervezetet természetesen maga Soros György is támogatja, a hálózat megalapításakor először 750 millió, majd később további egymilliárd dollárt adott a szervezetnek, amely cserébe számos, a nyílt társadalmat és a liberalizmust támogató képzést, kutatást és egyetemet finanszíroz. 

Az indoktrinált egyetemek támogatásából az Európai Unió sem maradhatott ki. Brüsszel ugyanis egy 2022–2025 között tartó programban csaknem egymilliárd forinttal támogatja a Soros-egyetemet, miközben a magyaroknak járó uniós források jó részét továbbra is visszatartják.

Az Authlib elnevezésű, az új tekintélyelvű rendszerek Európában való térnyerését, az erre adandó liberális választ kutató projekt középpontjában a Soros-egyetem áll. A CEU budapesti campusa körülbelül kétszázmillió, míg a CEU GmbH további 93 millió forintot kap erre a projektre. A többi részt vevő szervezet, egyetem a következő összegekben részesül: Fondation Nationale Des Sciences Politiques: 335 725 euró, Univerzita Karlova: 261 878 euró, Scuola Normale Superiore: 194 850 euró, Universytet SWPS: 429 252 euró, The Transatlantic Foundation: 240 655 euró, Universitat Wien: 290 716 euró. A University of Oxford, valamint a Charles University nem kap az uniós forrásokból.

Az említett szervezetek közül fontos kiemelni a Transatlantic Foundationt, vagyis az amerikai German Marshall Fund EU-ban bejegyzett ágát, melynek irodája Brüsszelben található. A German Marshall Fund az elmúlt évek során rengeteg pénzt, közel 1,4 millió dollárt, azaz félmilliárd forintot kapott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.