Több mint százezret is fizethet egy józsefvárosi, ha a saját lakásánál parkolna

Durván sarcolja a baloldali kerületvezetés a saját lakóit.

Forrás: Metropol2024. 01. 17. 7:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltérő a lakókra kirótt éves parkolási díj Budapesten, a Pikó András vezette Józsefvárosban azonban több mint az átlag tízszerese – írja a Metropol. Mint arról a lap beszámolt, az első autóra alapesetben az A zónában harmincezer, a B zónában 24 ezer, a C zónában 18 ezer forint a díj, míg a második családi autóra már zónánként eltérően 72 ezer, hatvanezer, illetve 48 ezer forintot kell fizetni. Vagyis

az A zónában ha egy családnak két autója van, százezernél többe kerül az éves parkolás a saját házuk előtt

– számolta ki a lap.

– A semmire fizetek 23 500 forintot – mondja Sándor, egy józsefvárosi autós, aki éppen az éves parkolási díjat egyenlítette ki a baloldali önkormányzat társaságánál. Egy nyugdíjas kevesebbet fizetett: – 14 400 forintot hagytam benn, ez rengeteg – háborog a szintén kerületi lakó, akinek a negyvenéves lánya Ferencvárosban él. – Ő szerencsés, ott csak kétezer forint az éves parkolási díj – mondja.

A lap emlékeztetett: a várakozás korábban a helyieknek ingyenes volt, de Pikó Andrásék komoly összeget fizettetnek a lakossággal tavaly január óta azért, hogy egy évig parkolhassanak a saját házuk előtt. A baloldali testület második húzásaként rengeteg parkolóhelyet megszüntetett, és ez még folytatódik városrészszerte. A baloldali kerületvezetők aztán egymás után nyúlnak bele zöldpolitikára hivatkozva a forgalmi rendbe, olyan változtatásokkal, amelyek miatt több helyen összeomlott a közlekedés.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az egyik utcát úgy egyirányúsították, hogy a parkolási rendet nem igazították hozzá. Azaz csak menetiránnyal ellentétesen, visszafelé lehet beállni a várakozási helyre, ami miatt állandó lett a sor.

A Metropol utánajárt, melyik kerületben mennyibe kerül a helyi lakosságnak egy autóra az éves várakozási díj.

A kormánypárti vezetésű Belváros önkormányzata gáláns volt és nem változtatott, ingyenes maradt a helyieknek a parkolás.

A többi kerület ugyan kér pénzt, de valóban inkább jelképes összegről, maximum kétezer forintról van szó. A XIII. kerületben, amennyiben valaki online intézi, ötvenszázalékos kedvezményt kap, azaz ebben az esetben csak ezer forint a befizetendő összeg. Egy terézvárosinak csak az előállítási díjat, azaz 1920 forintot kell fizetnie, míg egy Erzsébetvárosban élő 2200 forintot fizet az éves várakozási díjért. Egy ferencvárosi is megállhat évente kétezer forintért az ingatlana előtt, míg a Kőbányán élők 2500 forintot fizetnek egy évre.

– A napokban fizettem be az éves kerületi parkolási sarcot. Szándékosan fogalmaztam így, mert nem tudom másképp nevezni ezt az összeget – panaszolta egy lakó. Egy autós szerint egész Budapesten nincsen arra példa, mint ami Pikó kerületében zajlik. – Igazságtalan, hogy máshol pár ezer forint, itt meg egy vagyon az éves parkolás. Milyen alapon? – tették fel a kérdést.

Borítókép: Karácsony Gergely Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármesterrel és Pikó András VIII. kerületi polgármesterrel (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.