Túl enyhe az idő, ez még sok kellemetlenséget okozhat, ma megdőlt a napi melegrekord

Tartósabb hidegre volna szükség.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 15:34
nyár, napsütés Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az optimálisnál enyhébb az idő és az elmúlt napokban tapasztalt fagy ugyan megtizedelte a kórokozókat és kártevőket, tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek – közölte a HungaroMet. Az agrometeorológiai elemzés szerint az elmúlt tíz nap időjárását hideg, nagyrészt száraz légtömegek alakították, de szerdán átmenetileg hó, majd ónos eső esett, végül az enyhülés miatt egyre többfelé esőbe váltott a csapadék. 

Csütörtök reggelig az ország nagy részén 1-5 milliméter közötti mennyiség esett, míg északkeleten 8-15 milliméter. Az október közepe óta lehullott csapadék mennyisége azonban országszerte jelentősen meghaladja az átlagot, a talaj felső egyméteres rétege továbbra is telített, vagy telítettségközeli állapotban van, és a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. 

Az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete mínusz 2 és mínusz 3 Celsius-fok között alakult, ez pedig 2-3 fokkal hidegebb a sokéves átlagnál. 

Éjszakánként fagypont alá hűlt a levegő, többször, többfelé mínusz 5 és mínusz 8 fok közötti fagyok is előfordultak. A talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege átfagyott, helyenként 5-10 centiméterig is lehúzódott a talajfagy.

Az országban főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, bár ezek kiterjedése a száraz, hideg időszak során csökkent. Azok az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, nem volt jellemző az országban olyan hideg, ami a hótakaró nélkül kárt okozott volna. 

Az előrejelzés szerint változékony, eleinte hideg, majd enyhébb időre van kilátás. Péntektől visszaesik a hőmérséklet és egyre többfelé várható havas eső, havazás, majd hétfő estig ismét száraz, nagyrészt napos idő, akkortól ismét többször, többfelé lehet csapadékra számítani. 

A nagyobb területen jellemző mínusz 5 fok alatti éjszakai fagyok szombat hajnaltól térnek vissza, a maximumok 1-6 fok között alakulnak hétfőig, de keddtől pár fokkal melegszik az idő.

Ma megdőlt a napi melegrekord

Megdőlt a csaknem százéves napi melegrekord csütörtökön, három településen is 17 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

Azt írták, a várakozásoknak megfelelően a déli határ mentén helyenként a régi csúcs, a Kaposváron 1918-ban mért 17,0 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

Hozzátették:

a Baranya vármegyei Kémesen és Sellyén 17,3, míg a Bács-Kiskun vármegyei Hercegszántón 17,7 fokig emelkedett kora délutánra a hőmérséklet, így az előzetes adatok alapján ez az új január 18-i országos melegrekord.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.