A látássérülteknek is a legszebb, a legjobb jár

Átadták a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházát, amely csaknem 3,5 milliárd forint kormányzati támogatásból újult meg.

2024. 02. 21. 8:34
null
Átadták a csaknem 3,5 milliárd forintból megújult MVGYOSZ-székházat Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János szerint a Sipeki-villa igazi ékszerdoboz. – Sipeki Balás Béla gyönyörűt akart adni, cselekvő emberszeretetből, mert tudta, hogy a látássérülteknek is a legszebb, a legjobb jár. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha – fogalmazott a volt köztársasági elnök az átadáskor.

A Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű, de a jelenlegi funkcióhoz illeszkedő felújításán túl a Városliget melletti telken egy új, többfunkciós szolgáltatóház is épült. A villaépületben vannak az irodák, onnan tartják a kapcsolatot a helyi szervezetekkel, és

ott található a Braille-könyvtár is, a szolgáltatóházban tankönyveket készítenek, van konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt.

A volt államfő úgy fogalmazott: – Ha a látássérült ember nem jut hozzá a kellő segítséghez, akkor nem ő világtalan, hanem mi, többiek, akik nem vagyunk elég felelősségteljesek. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, az MVGYOSZ hisz abban, hogy együtt formáljuk élhetőbbé a világot – idézte a szövetség jelmondatát Áder János, hozzáfűzve, ehhez arra van szükség, hogy megértőbbek, türelmesebbek legyünk, és az elemi szolidaritás jegyében felelősséget vállaljunk egymásért.

Az épület megújítása kapcsán Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönetet mondott a kormánynak, majd felidézte, hogy 2018-ban, a szövetség megalakulásának századik évfordulóján az ünnepség fővédnöke Áder János volt, és ő javasolta, hogy kérjenek segítséget a székház felújításához. 

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett: a látássérült emberek érdekeit több mint száz esztendeje sikeresen képviselő MVGYOSZ és a kormány között stratégiai együttműködés áll fenn, és kiemelten támogatják a szövetséget. – Folyamatos párbeszéd zajlik, és odafigyelnek speciális igényeikre, kikérik a véleményüket és lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe – hangsúlyozta a főtanácsadó, majd hozzátette: fontos fordulat volt 2010 után annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy aki tud és akar, az dolgozhasson, ennek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek körében háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány. Emlékeztetett, hogy

minden évben tíz százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek költségvetési támogatása.

Nyitrai Zsolt arról is beszélt: néhány nap múlva, vasárnap indul az Élelmiszermentő Központtal a húsvéti adománygyűjtés, amelyben a cégek felajánlásai a MVGYOSZ közvetítésével jutnak majd el a látássérült rászorulókhoz.

 

Borítókép: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székháza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.