Áramütés veszélye fenyegeti a Lánchídon gyaloglókat

Életveszélyes és éktelen a Lánchídon a villanyszerelési munkálatok kivitelezése. A lengedező, rosszul szigetelt kábelek akár áramütés veszélyét is magukban hordozhatják.

Forrás: Metropol2024. 02. 08. 7:19
Életveszélyes Lánchíd
Életveszélyes Lánchíd Forrás: Metropol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkapkodott, életveszélyes munkát végeztek a kivitelezők a Lánchíd felújításánál – írja a Metropol.

A lap szerint erős a gyanú, hogy a hídpénzbotrány során eltűnt százmilliókat a villanyszerelési munkán spórolta meg a kivitelező.

Fotó: Metropol

 

Hibás burkolat és rosszul szigetelt, lengedező kábelek

A lap munkatársai megnézték közelebbről is a Lánchidat, és megdöbbentő kontármunkára, a gyalogosokat is veszélyeztető, nem megfelelően szigetelt vezetékekre, hibás burkolatokra, a szélben összevissza lengedező kábelekre bukkantak.

Egyértelműen áramütés veszélye is fenyegeti a gyalogosokat

– mindez a lap által közölt képeken és videón is jól látszik.

Fotó: Metropol

A vezetékeket egyszerűen átfűzték a híd tartóelemei között, és sokszor még arra sem vették a fáradságot, hogy leburkolják őket. 

A híd felújításakor a lehető legolcsóbb szigetelőanyagokat, úgynevezett gégecsöveket használták. Ezek néhány hónap után több helyen szét is törtek.

A híd külső oldalán futó kábeleket egyszerűen áthúzták a tartószerkezeten, a biztonsággal – hát még az esztétikával – senki nem törődött.

Néhány helyen bilinccsel oldották meg a kábelek rögzítését, de mivel még a csavarokat sem húzták meg rendesen, ezek egy része is elengedett. A vezetékeket így nem tartja semmi.

Fotó: Metropol

 

A hídpénzbotrány tovább gyűrűzik

A Lánchíd villanyszerelési munkálatait a felújítás utolsó szakaszában végezték, nem kizárt, hogy az A–Híd Zrt. kasszája addigra kiürült, és a korábban továbbutalt százmilliók is kellettek volna a szakszerű munkához.

A hídpénzbotrány idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását végző A–Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek. Aztán ebből az összegből 900 millió forintot továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára.

A botrány vélhetően az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása, az ügyben nyomoz a NAV, vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, és több feljelentés is született.

Borítókép: Vezetékek a Lánchídon (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.