Eltűnt Újpest polgármestere, aztán az erről szóló plakátok is

Déri Tibor mandátumából már nem sok van hátra.

Forrás: Origó2024. 02. 08. 10:35
DÉRI Tibor
Budapest, 2023. november 29. Déri Tibor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a IV. kerület polgármestere (j) felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. november 29-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa plakátok jelentek meg Újpest közterületein írja az Origó. A kihelyezett hirdetmények felirata így szól:

Eltűnt Újpest polgármestere. Ha valaki bármilyen információt tud róla, kérjük, azonnal jelezze az alábbi telefonszámon: +36-1-231-310.

Utóbbi telefonszám egyébként az újpesti önkormányzat polgármesteri hivatalának központi telefonszáma.

Fotó: Origó

A jelenlegi polgármester a Momentum színeiben úgy lett a baloldal jelöltje Újpesten 2019-ben, hogy arra senki sem számított. Déri Tibor váratlanul érkezett a kerületbe, hiszen 2018-ban még Heves megye 3. számú egyéni választókerületében indult jelöltként, ahol nem túl meggyőző, egyszázalékos eredményt sikerült elérnie az országgyűlési választáson.

Aztán egyre többször jelent meg a főváros IV. kerületében, ahol addigra rendszeresen bőgött le a baloldal a 2002 óta a helyi közéletben mozgó Trippon Norbert vezetésével. Kapóra jött tehát az új arc a leszerepelt újpesti balosoknak, így látszólag be is soroltak a momentumos jelölt mögé. De ez csak ideig-óráig tartott.

Déri Tibort ugyan megválasztották polgármesternek 2019-ben, de hamar kiderült, hogy vele csak a Gyurcsány-párt szerzett újabb bástyát a fővárosban.

 

Gyurcsány meghosszabbított keze újra hatalmon

Az Origó forrásai szerint Déri Tibor önálló döntéseket sohasem hozhatott,

különösen nem a kerület pénzügyei vonatkozásában, mert a kassza felügyeletét Trippon Norbert szinte azonnal magához ragadta.

Trippon Norbert jellemét jól mutatja, hogy az öt évvel korábbi önkormányzati választásnak még az MSZP színeiben futott neki, de a választást követően viszont szinte egyből átállt a több befolyással és pénzzel rendelkező Demokratikus Koalícióhoz. Bár volt egy rövid fővárosi kitérő, már évek óta Gyurcsány Ferenc újpesti meghosszabbított kezeként ténykedik.

Déri Tibor 2022 őszén bejelentette, hogy nem indul újra a polgármesteri címért. Tavaly szeptemberben egy bejegyzésben családi okokkal indokolta, miért nem szeretne újrázni:

Az új választási szabályok a következő, 2024 októberétől kezdődő ötéves ciklusra vonatkozó döntéseket is jóval előbbre hozták. A családommal sokat beszéltünk erről, hogy mit követel meg a 2024 őszétől induló újabb ciklus, és egy kérésük volt, hogy kapjanak belőlem többet. Ez most úgy valósítható meg, ha nem indulok el polgármester-jelöltként a 2024-es önkormányzati választásokon.

Azonban azt rebesgetik, hogy a Tripponnál népszerűbb polgármestert valahogy másképp „győzték meg”. Idén márciusban jelentette be a Demokratikus Koalíció, hogy Trippon Norbertet indítja polgármester-jelöltként. Ekkor már egyértelmű volt, hogy Déri Tibor számára már csak formális szerep jut Újpesten. A legtöbbször Trippon nyilvánul meg a kerületet ügyeiben, ezért merül fel jogosan a kérdés: merre járhat a megválasztott polgármester? Mit csinál egészen pontosan a fizetéséért?

Valaki azonban nagyon nem szeretné, hogy ez a kérdés az újpesti polgárokhoz is eljusson. Ugyanis ahogy kikerültek a plakátok, szinte azonnal letépkedték, lekaparták őket – hívta fel a figyelmet az Origó.

Fotó: Origó

Borítókép: Déri Tibor a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.