Felszámolták a „ligetvédők” okozta tájsebet a Városligetben

A magukat ligetvédőknek nevező aktivisták felgyújtották a park egyik felbecsülhetetlen értékű elemét, amit most pótolt a Városliget Zrt. és a Főkert.

2024. 02. 24. 13:09
Borítókép: A ligetvédők által felgyújtott platánfa.(Forrás: Ligetbudapest.hu)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Városliget Zrt. és a Főkert szakembereinek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint 100 éves városligeti platánt, amely a magukat „ligetvédőknek” nevező baloldali, politikai aktivista csoport miatt keletkezett tűzben sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán. Miután a parkban évekig táborozó „ligetvédők” elhagyták a Ligetet, az otthagyott táborukból és környékéről több mint száz köbméter szemetet kellett elszállítani. 

A felbecsülhetetlen értékű, 30 méter magas, évszázados platán a tűz következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mára teljesen elszáradt, balesetveszélyessé vált, így azt ki kellett vágni.

Az elpusztított idős fa helyén, amely mostanáig mementóként állt a Városligetben, nemrég egy 13 méter magas új platánfát ültettek.

Az új platán elültetésével kapcsolatban Borbély Ádám, a zuglói Fidesz polgármesterjelöltje elmondta,

ha a baloldalon múlik, egyetlen négyzetméter zöldterület sem újult volna meg a Városligetben: tűzzel-vassal, élőlánccal, sátortáborral tiltakoztak a fejlesztések ellen.

A politikus kiemelte, a kerületben megvalósuló valamennyi sikeres zöld urbanisztikai projekt a jobboldalhoz kötődik: a Városliget, a Puskás Aréna és parkja megújulása, a még épülő Bosnyák téri kormányzati negyed vagy a most körvonalazódó rákosrendezői rehabilitáció.

Az elmúlt években a Liget projektnek köszönhetően jelentősen nőtt a zöldfelület a korábban elhanyagolt Városligetben is. A projekt eddigi fejlesztései során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint ötszáz lombosfát és 130 fenyőt, közel 70 000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt. A jelenleg folyamatban lévő parkfejlesztések során ez év közepéig további 25 000 négyzetméter zöldfelület újul meg, elültetnek 39 lombosfát, több mint 5600 cserjét és több mint húszezer évelőt.

Borítókép: A ligetvédők által felgyújtott platánfa (Forrás: Ligetbudapest.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.