Kampányígéretek, elhallgatás és emberkísérletek a baloldalon

Karácsony Gergely és négy kerületi polgármester nemrég közös egyeztetés után jelentették be, hogy megkezdődik a Nagykörút fejlesztésének tervezése, majd pedig a Mester utca és a Nyugati tér közötti szakasz megújítása. A felújítás részleteiről azonban a kerületek polgármesterei semmilyen információt nem osztottak meg a képviselő testületekkel.

2024. 02. 28. 12:54
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2024. február 8. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszának tervezett komplex megújításról tartott sajtótájékoztatón az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatalban 2024. február 8-án. Az idén indulhat a megújítás tervezés, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövõ évben kezdõdhet el és a következõ ciklus végére valósulhat meg. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az égvilágon semmit nem osztott meg a képviselőtestülettel a Nagykörút fejlesztésével kapcsolatban Pikó András polgármester a józsefvárosi Fidesz önkormányzati képviselője szerint. 

Újabb kampányfogás

Szilágyi Demeter kifejtette, véleménye szerint nem csoda, hogy nem osztottak meg részleteket a néhány napja hangosan bejelentett fejlesztést illetően, ugyanis a politikus szerint ez is csak egy kampányfogás, amit már három évvel ezelőtt is bedobott a főváros balliberális városvezetése. 

Ötletelés helyett jó lenne most már konkrétumokat látni, hogy Karácsonyék visszaszerelik azokat a szemétgyűjtő edényeket városszerte, amiket leszereltek, vagy visszaadják a Nagykörút biciklisávjait az autósforgalomnak, esetleg rendbe teszik az Üllői úti felüljárót

 – emelte ki Szilágyi Demeter. A politikus elmondta, a képviselő testületnek azzal kapcsolatban sincsenek információi, hogy ki fogja finanszírozni a Nagykörút felújítását. 

 

Ki fogja kifizetni?

Jogos félelmünk, hogy végül majd a józsefvárosiaknak kell kifizetnie a Nagykörút rendbehozatalát, ugyanis azt látjuk, hogy a kerületi önkormányzat rendre finanszírozza a fővárosi önkormányzatot. A Somogyi Béla utca fejlesztése, ami a Blaha Lujza térnek az egyik mellékprojektje volt, azt végül a kerületi önkormányzat finanszírozta. Ugyanez a helyzet az Orczy téren a zebra kialakításával is, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellett volna fizetnie, mégis a kerületi önkormányzat finanszírozta

– emelte ki a politikus, majd megjegyezte, nem elég, hogy a balliberális városvezetés csődbe vitte az egész fővárost, most a kerületi önkormányzatokat akarják kiszipolyozni.

 

A sajtóból értesültek a képviselők

Szintén a Nagykörút felújításával kapcsolatban a Fidesz ferencvárosi önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, a IX. kerületi képviselők jóformán semmit sem tudnak a Nagykörút felújításáról, és kizárólag a sajtóból értesültek a tervekről.

Egyrészt nem ismerjük a részleteket, hogy tulajdonképpen mit szeretnének az érintett kerületek a fővárossal közösen a Nagykörúton megvalósítani. Bár a kerület polgármestere aláírt egy megállapodást, de annak tartalmáról nem számolt be a testületnek

– mondta el Gyurákovics Andrea, majd hozzátette, a Nagykörútnak a kerületre eső része korántsem tartozik a legrosszabb állapotban lévő közterületek közé, az erre fordítandó forrásokra sokkal nagyobb szükség lenne a kerület külső részein.

Azonban a politikus szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a Baranyi Krisztina által aláírt megállapodásnak a költségeit is homály fedi, vagyis nem lehet tudni, mennyi pénzébe fog kerülni a Ferencvárosban élőknek Baranyi Krisztina vállalása. 

 

Nagy a csend Terézvárosban

Szintén teljes a csend a Soproni Tamás vezette VI. kerületben. Az üggyel kapcsolatban Lindmayer Viktor, a terézvárosi Fidesz frakcióvezetője elmondta, a kerület polgármestere az elmúlt több mint négy évben nem tett semmit a Nagykörút fejlesztése érdekében.

Azt lehetett olvasni a sajtóban, ahonnan mi is tájékozódtunk, hogy a kerületek polgármesterei aláírtak egy szándéknyilatkozat, hogy elkezdik terveztetni a Nagykörút felújítását. Azonban én nem látok erre komoly szándékot, és pénzügyi forrást se, hiszen hogyha lett volna erre szánnék, akkor szerintem a négy év alatt erre lett volna lehetőség is

– emelte ki a frakcióvezető, majd hozzátette:

az elmúlt években mind a főpolgármester, mint pedig a VI. kerület annyi figyelmet fordított a Nagykörútra, hogy egy vödör festékkel felfestettek egy biciklisávot, amivel gyakorlatilag élhetetlenné tették a környéket.

Lindmayer kitért arra is, hogy a képviselőknek nincs információja arról, miként is fogják finanszírozni a terület fejlesztését, illetve mekkora összeggel kell hozzájárulniuk a projekthez az érintett kerületeknek. 

ha nagyon cinikus akarnék lenni, akkor még azt is mondhatnám, hogy a komolyan vehető kerületi vezetők ebben a projektben nem vettek részt. Tehát sem az V. kerületi polgármester, sem a XIII. kerületi polgármester nem volt ott ezen az eseményen

– tette hozzá a politikus, majd aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a teljes fejlesztés és a tervek is értelmetlenné válhatnak, hogyha a Nagykörút északi része, a Szent István körút valóban kimarad a fejlesztésből.

 

Emberkísérletet folytatnak Erzsébetvárosban

A Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője is osztja a többi belvárosi képviselő aggályait. Benedek Zsolt lapunknak elmondta, semmilyen pluszinformációt nem osztottak meg a testülettel, ők is kizárólag a sajtóból értesültek a Nagykörút felújításáról.

Ha az előzetes információink helyesek, akkor ezt a projektet már 2021-ben egyszer nagy csinnadrattával bejelentették, de tulajdonképpen annyit sikerült belőle végrehajtani, hogy egy nagy vödör festékkel végigjártak a körúton és fölfestették azokat a biciklisávokat, amik gátolják a környéken élők közlekedését, és visszafogják a környező utcák forgalmát

– jelentette ki Benedek Zsolt, majd hozzátette: 

mostanáig az sem vált világossá, hogy a kerületnek milyen költségei lesznek a Nagykörút felújításával kapcsolatban.

Az önkormányzati képviselő elmondta, Erzsébetvárosban az elmúlt négy és fél évben elmaradtak a felújítások, és most a kampány közeledtével újraindult egyfajta bejelentőshow.

Ezeket a bejelentéseket leginkább annak tudom be, hogy most jön a kampány, és azokat az embereket, akik elfordultak a baloldaltól és Karácsony Gergelytől, azokat most megpróbálják ilyen színes-szagos választási ígéretekkel visszafordítani

– jelentette ki a politikus, aki szintén a Nagykörút felújításával kapcsolatban elmondta, 

jó lenne tisztán látni, hogy mit szeretne egyáltalán a főváros a kerületekkel kivitelezni a területen.

 

Nekünk az az álláspontunk, hogy figyelembe kell venni, amit a budapestiek, a budapesti lakosok akarnak és nem Karácsony Gergelyék és a baloldali politikusok lázálmait kell lenyomni a helyiek torkán. Ha a VII. kerületet nézzük, akkor jól látható, hogy Niedermüller Péterék egyfajta emberkísérletet folytatnak az erzsébetvárosi lakókkal

– tette hozzá a politikus annak apropóján, hogy az elmúlt években a belső-erzsébetvárosi forgalmi átszervezéseknek köszönhetően egy, a helyieknek is kiismerhetetlen labirintus jött létre.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszának tervezett komplex megújításáról tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.