Kirúgással fenyegethették az önkormányzati cég dolgozóit Pécsett

A baloldali városvezetés addig ritkította a pécsi buszjáratokat, hogy a törvény által előírt elégséges szolgáltatás biztosítása gyakorlatilag azt is jelentette, hogy szinte észrevétlen maradt a pécsi Tüke Busznál meghirdetett kétnapos sztrájk első, vasárnapi munkabeszüntetése.

2024. 02. 03. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly novemberben a cég közel száz buszvezetőjét tömörítő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 25 százalékos béremelést kért, de az MSZP–DK-s városirányítók által kinevezett baloldali cégvezetés – köztük a MSZP volt városi elnöke – ezt nem vette komolyan, ki akart bújni az egyeztetések alól – írta meg a bama.hu. A portál szerint a 25 százalékos béremelést a városvezetők baráti szervezete, az MSZP-sek volt képviselőjelöltje, Hofekker Ferenc által vezetett Független Demokratikus Szakszervezet nem támogatta, ahogyan a munkabeszüntetésnek is szándékosan tettek keresztbe Raposa Gábor, a SZAKSZ helyi vezetője szerint.

A sztrájk kapcsán a dolgozók attól tartottak, hogy kirúgja őket a pécsi önkormányzat.

Ezzel kapcsolatban a BAMA megírta, hogy bizonyítani ugyan nem tudják, de Dobi István a közösségi oldalán a fenyegetés forrását is megjelölte. Dobi eszerint azt mondta, hogy 

van a Tüke Busznál egy szakszervezet, aki pár év alatt elveszítette szakszervezeti tagságának kétharmadát és ezzel a SZAKSZ taglétszámának már a felét sem éri el, és ennek a szakszervezetnek a képviselője benneteket azzal riogat, hogy a munkáltató a sztrájkban részt vevő autóbusz-vezetőket ki fogja rúgni!

A pécsi önkormányzat cáfolat vagy a dolgozók megnyugtatása helyett a héten kötözködni kezdett, ugyanakkor egyáltalán nem tagadta Dobi állításának hátterét, miszerint a baloldali cégvezetés és az önkormányzat valóban kirúgásokat hajtana végre a sztrájkolók között. 

Azt sem tagadták, hogy Hofekker ezzel riogatta volna a dolgozókat.

A munkabeszüntetés akadályoztatásában az FDSZ nagy segítséget jelentett az MSZP volt városi elnökét is igazgatóságában sorai között tudó Tüke Busznak és a baloldali önkormányzatnak. Az önkormányzat egyébként néhány százalékos emelést nem hajlandó megadni a sofőröknek, de a Péterffy által a cég élére kinevezett baloldali ismerősének, Skutnik Tibornak azonnal 200 százalékkal emelték meg prémiummal együtt a bérét. 

 

Borítókép:  Péterffy Attila, Pécs baloldali polgármestere (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.