A pécsiek pénzéből gyarapodik a baloldali polgármester

Pécs baloldali városvezetője megosztotta vagyonnyilatkozatát: azt próbálta sugallni, mintha a vagyona apadt volna. Azonban elfelejtette megemlíteni, hogy csupán az aranyrúdjaival tízmilliókat kaszált.

2024. 01. 30. 15:55
Péterffy Attila
Budapest, 2019. szeptember 30. Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjének közös, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. A tájékoztatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt, aki kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc pécsi jelöltje is megkezdte a felkészülést a választásokra: a baloldali polgármester a közösségi oldalán elkezdte részletezni vagyonnyilatkozatát, hogy megmagyarázza, mennyire becsületes – mutatott rá a Baranya Vármegyei Hírportál.

Péterffy Attila bejegyzése szerint 2019-ben, éppen a megválasztása után a megtakarított készpénze egy részéből, néhány kötvénye értékesítéséből származó pénzből és ötvenmillió forint banki hitelből vásárolt egy családi házat, ahol jelenleg is él.

A lap úgy tudja, az ingatlan ugyan nem teljesen új építésű volt a vásárlás idején, de néhány évvel korábban épült, valamikor egy nagyobb család birtokolta és a földhivatali dokumentumok szerint devizahitel terhelte meg a családi kasszát.

Az ingatlant az információik szerint közel százmillió forintért árulták, tehát a Péterffy által jelzett „néhány kötvény és készpénz” úgy 40-50 millió forint is lehetett.

A polgármester egyébként 2019 decemberében már tulajdonosa volt a 250–300 négyzetméteres alapterületű háznak, az 50 milliós banki jelzálog viszont csak 2020 elején került rá a házra.

 

Van pénze az aranyembernek

A hírportál szerint különös, hogy a baloldali politikus azt állítja, hogy a 2019-es vásárlás után három évvel, 2022-ben csökkent a készpénze több mint 15 millió forinttal. (Azért jelenleg 17 950 eurója van készpénzben.) Ennek tükrében pedig szintén érdekes, hogy

az ingatlanvásárlás utáni több mint négy esztendőben csupán 11 milliót tudott törleszteni a hitelből, miközben csak az elmúlt négy esztendőben a nettó fizetése 40 millió forint körül lehetett.

A baloldali politikus számlakövetelései alapján elmondható, hogy amíg a 2019-es bevallásában húszmilliós volt, addig 2023-ban ez 7,3 millióra apadt.
A Demokratikus Koalíció és az MSZP támogatásával megválasztott pécsi városvezető szerint az értékpapír-portfólióját „csak” a befektetésekből származó „hozammal, illetve a kötelezően befizetendő díjakkal gyarapította, pluszpénzt nem fektetett értékpapírba”.

Nem is nagyon volt erre szükség, hiszen így állampapírokban, részvényekben, értékpapírokban nagyjából 70-80 millió forintja lehet,

bár ez függ a dollár, az euró és a svájci frank árfolyamától is. Egy baloldali portál három éve arról írt, hogy 2019-ben nagyjából 60 milliója lehetett értékpapírokban a polgármesternek, ennek alapján ezen a téren is gazdagodhatott Péterffy, ahogy a korábban 19 millióra taksált aranyszárny kötvényei is tovább növelték értéküket  – jegyezte meg a vármegyei lap.

A legjobban a háromkilónyi aranykészletével járt, hiszen ezek értéke az elmúlt években drasztikusan emelkedett.

Becslések szerint 2019-ben egy kilogramm arany ára 15 millió forint volt, ez ma 22 millió. Péterffy nem véletlenül jelentette ki az egyik pécsi közgyűlésen, hogy „van pénzem”. Akkor azért tette ezt, mert az MSZP egykori pénztárnokával, Puch Lászlóval való kapcsolatáról kérdezték, valamint arról, hogy miből finanszírozza, finanszírozta a politikai kampányát.

 

A pécsiek fizetik

Péterffyről már korábban elárulta a Momentum korábbi városi elnöke, hogy az MSZP és a DK is pénzelte a politikus kampányát, egyesek pedig azt is pedzegetik, hogy a pécsi kampányra is juthatott a „guruló dollárokból”.

Több évtizedes munkámmal megteremtettem magamnak az anyagi biztonságot

– közölte most Péterffy, akinek a vagyonát valójában a pécsiek fűtötték össze, hiszen a Pécsett távhőszolgáltatásban monopolhelyzetben lévő Pécsi Hőerőművet vezette. A környezetvédők szerint a kenyéradójának, a francia Veoliának érdekeit tartotta szem előtt a mecseki fák elégetésekor is, nem pedig a pécsi polgárokét.

A baloldali politikus alváskényelmi csomaggal ellátott luxus­autójának a kiadásait is a városlakók fizetik, ami 20 millió forint körül alakul.

Ezek mellett pedig Péterffy különböző döntéseinek köszönhetően a saját baloldali holdudvarát is hizlalta több százmillió forinttal például a vezetői bérek emelésével, prémiumokkal, tanácsadókkal, közvélemény-kutatókkal, baráti ügyvédek megbízásaival.

Mindeközben 16 milliárdra növelte a városi adósságállományt. Péterffy nem maradt hálátlan a Veoliának, hiszen ahogy lehetősége nyílt rá, polgármesterként az elmúlt években több százmillió forintot csurgatott vissza osztalék gyanánt a pécsi önkormányzati szférából a volt munkahelye kasszájába.

Borítókép:  Péterffy Attila (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.