Kövér László kiütheti Apró Antalt

Házelnöki rekord születhet.

2024. 02. 15. 5:31
© Cseh Gábor
20231010 Szombathely Beszélgetés Kövér Lászlóval az Országgyűlés házelnökével. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Fotó: © Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új rekord születhet az Országgyűlésben, mégpedig a házelnöki tisztség betöltésében. Kövér László 2010. augusztus 6-a óta a Tisztelt Ház elnöke, azaz már 4940 napja. Az Országgyűlés Hivatalának lapunk által megismert összesítéséből kiderül, 

a jelenlegi rekorder Apró Antal, akit a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa együttes javaslatára választotta meg egyhangúlag az országgyűlés, és 1971. május másodika és 1984. december 19-e között látott el házelnöki teendőket, így összesen 4970 napig volt az Alsóház elnöke.

Vagyis Kövér László 31 nap múlva, március 16-a után már a leghosszabb ideje hivatalban lévő házelnök lesz, megfosztva első helyezésétől a kommunista Apró Antalt, Dobrev Klára nagyapját.

Köztudott, Apró személyesen felügyelte Nagy Imre perét, és ő volt az, aki az Országgyűlésben bejelentette Nagy Imre és három társa kivégzését, amint a „nép jogos elégtételének… az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezett.

Ezek után került a szemlőhegyi ingatlan a család tulajdonába,

 az MSZMP KB határozata alapján ugyanis fenti érdemeiért megkapta a nagypolgári Lovassy-Stürmer orvoscsalád volt villájának nagyobbik lakrészét, amit azóta is Apró-villának hívnak, és jelenleg itt él Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc.

Az Országgyűlés Hivatalának gyűjtéséből az is kiderül, hogy 1848–1990 között a Felsőház elnöki tisztségét leghosszabb ideig ifjabb Majláth György töltötte be 1867. március 22-től 1883. március 29-ig, azaz 5851 napig.

 

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.