Közös indulásnak közös büntetés az ára – ez áll az ÁSZ mai bejelentésének hátterében

A hat ellenzéki pártnak tizenöt napon belül fizetnie kell.

2024. 02. 20. 13:21
Borítókép: Az egyesült balliberális ellenzék 2022. március 15-i rendezvénye. (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt napja van az ellenzéki pártoknak, hogy az Állami Számvevőszék által a 2022-es országgyűlési választásokon felhasznált 261 millió forintnyi tiltott támogatást befizessék. Windisch László, a számvevőszék elnöke egy mai háttérbeszélgetésen elmondta, 

a szervezet a választás előtti ötvennapos kampányidőszakban felhasznált összegeket vizsgálta azoknál a pártoknál, amelyek legalább egyszázalékos eredményt elértek a tavalyi országgyűlési választásokon.

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenzéki összefogás hat pártja tiltott támogatást kapott és fogadott el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól (MMM). – Márki-Zay Péter maga is elmondta, hogy 

volt egy MMM-es számla, ami a központi kampány működését szolgálta,

 amivel a hat párt közös miniszterelnök-jelöltje maga sem tagadta a tiltott támogatást – mondta az ÁSZ elnöke. Hozzátette, a számvevőszék megvizsgálta Márki-Zay által mondottakat, és az igaznak bizonyult.

Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

Mint mondta,

 a hat párt egységesen követte el a jogsértéseket azzal, hogy, a költségekre vonatkozó korlátokat megsértették és tiltott támogatást fogadtak el jogi személytől.

Windisch László emlékeztetett, az MMM összesen 1,67 milliárd forintnyi támogatást kapott, ebből az ÁSZ most 261 millió forint jogosulatlan felhasználását állapította meg.

– A vizsgálat ezzel nem ért véget, csak azt már

 a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja, ugyanis 1,4 milliárd forintnyi tiltott támogatásnál azt állapítottuk meg, hogy kétségek vannak, hogy a gazdasági események valóban úgy történtek-e meg, ahogy azok az MMM-nél lévő szerződéseken és számlákon szerepel. 

Megítélésünk szerint sok a tisztázatlan körülmény, és nem egyértelmű, hogy egyes megbízási költségek kifizetése mellett ugyanezt az összeget más, külföldi cégeknek is elutalták teljesítés nélkül – mondta az elnök.

Hangsúlyozta, 

amennyiben a NAV nyomozása azt állapítja meg, hogy a fenti kifizetések mögött nincs teljesítés, akkor azt az összeget a pártoknak nem kell visszafizetni, viszont büntetőeljárás indulhat csalás miatt. Ha a NAV vizsgálata azt állapítja meg, hogy a kifizetések mögött teljesített szolgáltatások voltak, az tiltott kampányfinanszírozásnak minősül, és a hat pártnak azt is vissza kell fizetnie.

A most vizsgált 261 millió forintról a számvevőszék elnöke elmondta, abból 

a pártok 87,5 milliót költöttek kampányrendezvényekre, választási gyűlésekre, ezen belül a március 15-i rendezvényre, 76,7 milliót választási plakátokra, szóróanyagokra és 97 millió forintot kiadványokra, továbbá közel százmilliót olyan nyomtatványokra, mint a „Nyomtass te is”, „Csak felfelé” vagy a „Rólad szól, rólunk szól”. 

– A NAV által vizsgált 1,4 milliárd forintból 226,9 millió forintot költöttek a március 15-i nagygyűlésre, illetve közel 289 milliót plakátokra, szórólapokra, egyéb kampányeszközökre – sorolta. 

Hozzátette,

 860 millió ment el SMS-küldésre, robocall hívásokra, adatbázis-építésre,

 illetve online hirdetésekre, végül 35,8 milliót költöttek kiadványokra.

Windisch László kifejtette, a 2022-es választások előtt a Mindenki Magyarországa Mozgalom adta a hat párt miniszterelnök-jelöltjét Márki-Zay Péter személyében, az MMM és az érintett pártok összehangolt kampánytevékenységet folytattak, közös kampányanyagokat adtak ki, amelyeken mind a hét szervezet logóját feltüntették, közösen fizetett rendezvényeket tartottak, és az MMM finanszírozta a pártokat. 

Windisch László közölte, a pártok egyenlő részben kötelesek a megállapított összeget befizetni, mivel 

közös kampánytevékenységet folytattak, a számukra nyújtott vagyoni hozzájárulás egyenlő mértékben szolgálta az érdekeiket, továbbá a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többségre törekedő pártok nem csupán a saját, de a velük közös listán induló többi párt sikeres választási szereplésében is érdekeltek voltak.

– A tiltott támogatás összegét az ÁSZ felhívására 15 napon belül kell a központi költségvetés részére befizetni, ezzel egyidejűleg pedig a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ugyanekkora összeggel kell csökkenteni – szögezte le a szervezet elnöke.

Borítókép: Az egyesült balliberális ellenzék 2022. március 15-i rendezvénye (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.