Végleges az ÁSZ-jelentés: csaltak a baloldali pártok a 2022-es kampányban! + videó

Így lehetett megállapítani a tiltott kampányfinanszírozást.

Forrás: HÍRTV2024. 02. 20. 21:54
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2024. február 17. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt pártelnöke beszédet mond a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth Körök országos kampánynyitó rendezvényén a X. kerületi Kõrösi Csoma Sándor Kõbányai Kulturális Központban 2024. február 17-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleges az ÁSZ-jelentés: csaltak a baloldali pártok a 2022-es kampányban! A HírTV Napi aktuális című műsorának vendége volt Kathi Attila, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs és protokoll főosztályvezetője és a műsorban kapcsolták Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnökét.

Így lehetett megállapítani a tiltott kampányfinanszírozást + videó
Végleges az ÁSZ-jelentés

Az Állami Számvevőszék vizsgálata tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló balliberális ellenzéki pártok esetében – jelentette be a szervezet elnöke kedden Budapesten.

Windisch László a választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről szóló jelentésüket ismertetve újságíróknak elmondta, hogy megállapításuk szerint az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Kathi Attila a HírTV stúdiójában elmondta, a mintegy 260 millió forintról tudta megállapítani az Állami Számvevőszék, hogy az együttműködésben részt vevő pártok azt elfogadták a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól. 

Hozzátette, 

a másik, egy 1,4 milliárdos tétel egy olyan összeg, amit a NAV-hoz küldött az Állami Számvevőszék, mert aggályok, problémák, kérdőjelek merültek fel, hogy a teljesítések valóban megtörténtek-e, ezek a kifizetések ténylegesen végbementek-e.

Tehát – jegyezte meg – azelőtt, hogy mi ennek az összegnek a nagyaságrendjéről ki tudjuk mondani, hogy ez is tiltott kampányfinanszírozásnak minősül, azelőtt tisztázni kell ezeknek a gazdasági eseményeknek a tényleges megtörténtét, 

erről a mintegy 261 millió forintról már ez megállapításra került, itt további vizsgálatra nincs szükség. 

Kathi Attila emlékeztetett, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom olyan eszközöket és eseményeket finanszírozott, amiből tulajdonképpen vagyoni előnye származott a pártoknak. Az, amit a pártoknak nem kellett kifizetnie, mert az MMM kifizetett, az egy egyértelmű vagyoni előnyként jelenik meg (...) Ami a szabálysértést illeti, az hogy az MMM jogi személy, a pártok pedig nem fogadhatnak el semmilyen vagyoni hozzájárulast, így lehetett megállapítani a tiltott kampányfinanszírozást. 

 

Márki-Zay hazugságról beszél

Az adásban kapcsolták Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnökét, aki félremagyarázásról beszélt és állítja, soha egy fillér sem került a pártokhoz. 

A szerződés, amit az Action for Democracy-val kötöttünk már a választás előtt nyilvános volt, nem én kotyogtam ki (...) én minden kampány után elszámoltam a kampánypénzekkel

– tette hozzá.

A teljes beszélgetés az alábbiakban tekinthető meg:

Borítókép: Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke beszédet mond a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom országos kampánynyitó rendezvényén a X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 2024. február 17-én. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.