Őrjöng az ellenzék a 261 milliós ÁSZ-büntetés miatt + videó

Egyszerre támadják a baloldali összefogás volt pártjai a Fideszt és Márki-Zay Pétert.

2024. 02. 20. 17:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas összegű, több mint 260 millió forintos büntetést szabott ki az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokra, mivel a 2022-es választás előtt külföldről érkező pénzt használtak fel a kampányukra. Az összefogásban részt vevő pártoknak egyenként 43,5 millió forintot kell befizetniük – ha ezt elmulasztják, akkor inkasszózzák az összeget.
Márki-Zay Péter még a választás előtt ismerte el, hogy külföldről érkezik pénz a baloldal kampányába. Később a titkosszolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Állami Számvevőszék is vizsgálta a tiltott kampányfinanszírozás ügyét. Az ÁSZ legutóbb a négymilliárdos külföldi támogatásból több mint 260 millió forintnyi pénz felhasználását tárta fel. Kiderült: az ellenzéki szövetség pártjai

a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyták, a törvényi előírásokat megkerülték a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.

Teljesen alaptalan, jogtalan és még aránytalan is. Így reagált a Párbeszéd korábbi társelnöke az ÁSZ büntetésére a Magyar Nemzetnek. Tordai Bence azt mondta, kénytelenek kifizetni az összeget. A politikus azonban a kormányra mutogat, és azzal igyekszik hárítani, hogy szerinte mindezt csak a magyarországi „jogállami” keretek között lehet megtenni. És nem érkezett pénz korábban a baloldalhoz – tette hozzá a botránypolitikus.

Nem voltak érintettek az ügyben – ezt pedig már a Jobbik – Konzervatívok alelnöke mondta az ügyről. Z. Kárpát Dániel szerint mindezek mások zavaros pénzügyei – utalt Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelöltre a politikus. Azt állítja, a kampányba érkező négymilliárd forintot egyszerűen nem vették észre.

A Momentum elnöke közösségi oldalán reagált a büntetésre. Donáth Anna a Fideszre mutogatva azt írta, pártja nem gazdálkodik ellopott közpénzszázmilliárdokból, mint a kormányoldal. A rendszer el akarja hallgattatni őket – fejtegette a politikus. Hozzátette: a Momentum csak a törvényes állami támogatásból, tagdíjakból és a támogatóik adományaiból küzd a rendszer ellen.

Az LMP pedig értetlenül áll az ügy előtt. Kanász-Nagy Máté szerint a döntés igazságtalan, és vizsgálják azokat a jogi lehetőségeket, hogy hogyan tudnák elkerülni a büntetést. A zöldpárt országgyűlési képviselője is azt mondta, nem tudtak a külföldről érkező pénzekről, szerintük mindenért Márki-Zay Péter a felelős.

A KDNP frakcióvezetője ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy már a nemzetbiztonsági bizottságban is tájékoztatást kaptak korábban arról, hogy a baloldal külföldi finanszírozásban részesült. Simicskó István világossá tette, ez törvényellenes. A politikus szerint az lenne a helyes, ha a baloldal is a magyar érdekek mellett állna ki és nem fogadna el külföldről pénzeket, mivel annak mindig megkérik az árát.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Videa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.