Lantos Csaba: Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre

Az energiaügyi miniszter személyesen tekintette meg a Paks II beruházás előkészületeit.

2024. 02. 28. 9:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt reméljük, hogy legalább húsz évig egymás mellett működik majd Pakson a hat atomerőművi blokk – mondta a Paks II építési területén Lantos Csaba energiaügyi miniszter a beruházás oldalának tájékoztatása szerint.

– Személyesen is meg akartam nézni, hogyan halad az építkezés, mert az országnak nagyon nagy szüksége van az új atomerőmű működésére – fogalmazott Lantos Csaba, miután Jákli Gergely elnök-vezérigazgatótól és Kiss László Gábor programigazgatótól, illetve Vitalij Poljanyintól, az ASZE Rt. alelnökétől, a Paks II építési projekt igazgatójától tájékoztatást kapott a jelenleg folyó munkálatokról.

Az energiaügyi miniszter megjegyezte, hogy mind az építési területen, mind a paksi atomerőműben nagyon komoly munka folyik: előbbin a talajszilárdítást tekintette meg, az utóbbiban pedig a négyes reaktor karbantartási munkáit.

Lantos Csaba kiemelte, szükség van hosszú távon a négy blokkra, ezek üzemidejét újabb húsz évvel tervezik meghosszabbítani. – Közben elkészülnek az új blokkok, és azt reméljük, hogy jó húsz évig párhuzamosan termel majd a hat egység, és száz százalékban karbonmentes forrásból tudjuk kiszolgálni a hazai áramigényt – hangsúlyozta.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy már voltak olyan napsütéses időszakok, amikor az atomerőmű és a megújulók száz százalékban zöld energiával látták el a hazai fogyasztókat, amire a jövőben még nagyobb lesz az esély, hiszen a naperőművi kapacitás mára meghaladta a hatezer megawattot, ami háromszorosa az atomerőmű kapacitásának.

– Hiszünk a zöldenergiában 

– szögezte le Lantos Csaba, hozzáfűzve, hogy ez Magyarországon két dolgot jelent: a megújuló energiát és a nukleáris energiát.

Az energiaügyi miniszter, aki Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Mátrai Károly Tamás, az MVM Zrt. vezérigazgatója társaságában tekintette meg a beruházási területet, emlékeztetett rá, hogy taxonómiarendeletében az Európai Unió is kinyilvánította, hogy a nukleáris energia zöldenergia, hiszen működése nem jár üvegházhatású gáz kibocsátásával. 

 

Fotó: A Paks II atomerőmű építési területe (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.