Lefejezték és ellopták a pannonhalmi Radnóti-szobrot + képek

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronzlemezekből készített.

Forrás: MTI2024. 02. 24. 18:57
Forrás: Vas Gábor/ FB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronz lemezekből készített – tájékoztatta a város polgármestere szombaton az MTI-t.

Vas Gábor közölte, kora délután kapott értesítést arról, hogy a költő szobra eltűnt. Egy látogató jelezte a Tourinform-irodában, hogy járt az emlékhelynél, amelyet ismeretlenek megrongáltak.

A polgármester – aki azonnal a helyszínre ment – sokkolónak nevezte a látottakat: a fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet otthagyták. A szobor húsz kilogramm lehetett – mondta.

Az emlékművet 1983-ban, a valamikori Wienerberger téglagyár területén állították fel annak emlékére, hogy a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti Miklós a halála előtt ott töltötte utolsó éjszakáját 1944 novemberében. A polgármester elmondta, hogy a terület egy magánbefektető tulajdonában van, ipari területnek minősül és a tulajdonosa az állagmegóvás és a lopások miatt bekerítette.

A közelmúltban indult egyeztetés a tulajdonossal arról, hogy az emlékművet áthelyezzék. Az elképzelések szerint a betonelemekből álló kerítést megbontva az emlékmű a kerítéssel egy vonalba került volna, hogy látható legyen – közölte a polgármester. Ahhoz ragaszkodtak, hogy az emlékmű a valamikori téglagyár területén maradjon – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az ügyben a feljelentés megtörtént.

 

Borítókép: A megrongált szobor (Forrás: Facebook/Vas Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.