Márki-Zay Pétert uszításért feljelentették, amiért kormánytagok felakasztásáról beszélt

Jogi következményei is lehetnek Márki-Zay Péter, Mindenki Magyarországa Néppárt kampánymegnyitóján elmondott beszéde miatt. A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt a fideszes politikusok felakasztásának lehetőségéről beszélt, ami miatt felmerülhet a közösség elleni uszítás bűntett gyanúja. Tényi István szerint ez már nem fér bele a véleménynyilvánítási szabadságba, azonban ha a hazai baloldal kijelentéseire visszatekintünk, elmondhatjuk: nincs új a nap alatt.

2024. 02. 18. 11:37
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösség elleni uszítás bűntett gyanúja miatt tettek közérdekű bejelentést Márki-Zay Péter ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. Tényi István azután fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, miután a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) szombati kampánynyitó eseményén, kormánypárti politikusok kivégzését ecsetelte.

Bár a rendezvénynek a párt EP-kiviselőinek és EP-programjának bemutatásáról kellett volna szólnia, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének fő témája Orbán Viktor volt. Azt mondta, a kormánypárt azért retteg a bukástól, mert az végleges lehet számára.

Attól félnek, hogy lógni fognak

– hangoztatta Márki-Zay.

Tényi bejelentésében leszögezi: mások életének, testi épségének, méltóságának, jogainak, védelme, önmagában is érték, amelyre az alapjogok szabályozásakor figyelemmel kell lenni. 

Szavai szerint bár az Alaptörvény a véleményt érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi, de a véleménynyilvánítási szabadság védelme ott ér véget, ahol a kifejtett vélemény már nem tud hozzájárulni a demokratikus akaratképzéshez. Az eset kapcsán felmerülhet a közösség elleni uszítás bűntett gyanúja. 

 

A baloldal módszerei változatlanak

Emlékezetes a magyar baloldal retorikája, amikor tavaly a lengyel választások után a varsói elnöki palotában letartóztatták a leköszönt PiS-kormány volt belügyminiszterét és helyettesét. Korábban pedig a Tusk-kabinet puccsszerűen vette át az irányítást a lengyel közmédia felett. 

Figyeljetek Varsóra! Ami most Lengyelországban történik, ugyanaz lesz itthon is a kormányváltás után!

 – rea­gált Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője a közösségi oldalán a lengyelországi történésekre. 

A miniszterelnök politikai igazgatója a kijelentés kapcsán leszögezte: a baloldalon bilincsben vinnének el olyan embereket, akik jog szerint semmit nem követtek el, és szisztematikusan hallgattatnának el olyan véleményeket, amelyekkel nem értenek egyet. 

Orbán Balázs szerint most már mindenki számára világos, 

amikor a baloldaliak azt állítják, a demokráciáért és a korrupció ellen küzdenek, valójában csak a saját hatalmukért és a másként gondolkodó emberek ellen harcolnak.

 Tompos Márton párttársa, Fekete-Győr András, a Momentum másodfokon hatósági személy elleni erőszak miatt elítélt, bukott elnöke korábban ígéretet tett arra, hogy politikai alapon fogja eltiltani hivatásuktól azokat a médiában dolgozó jobboldali szakembereket, akik számára nem tetsző véleményeket fogalmaznak meg munkájuk során.

 

A Gyurcsány-féle demokrácia

Emlékezetes volt az is, amikor 2018 decemberében baloldali politikusok egy csoportja mentelmi jogával visszaélve, jogellenesen és fizikai erőszakot alkalmazva hatolt be az MTVA székházába, ahol fenyegető viselkedéssel akadályozták a műsorkészítést.

Az örökké európaiságot és jogállamiságot emlegető Gyurcsány Ferenc pedig csúcsra járatta a fenyegetőzést, és bebizonyította, hogy valójában milyen a demokráciafelfogása. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor Vidnyánszky Attilának rontott neki, mert őt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. 

Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot

 – írta a magát „legeurópaibb pártnak” nevező DK elnöke. Máskor pedig egyenesen úgy fogalmazott:

Börtön lesz ebből, fiúk és lányok. Megérdemelten. Aztán majd meséltek egymásnak a polgári erkölcs felsőbbrendűségéről. Filmekben úgy láttam, hogy kanállal a csöveket kell ütögetni. Kezdjétek megtanulni a technikát. Szükségetek lesz rá.

 

Momentum és a lámpavas

Nagy felháborodást keltett a Covid-időszakban Szarvas Koppány Bendegúz kijelentése is, amikor hivatalos közösségi oldalára az alábbiakat írta: 

Járványkezelés Fidesz-módra. Nehéz erre szalonképesen reagálni, inkább csak úgy fogalmazok: megdolgoznak a fiúk a lámpavasért.

A momentumos józsefvárosi képviselő úgy vélte, jogos lenne a fideszesek felakasztása. A józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint többször előfordult, hogy Szarvas elképesztő gondolatokat fogalmazott meg fideszes képviselőkkel szemben józsefvárosi bizottsági és testületi üléseken. 

– Megesett, hogy börtönnel fenyegette politikai ellenfeleit, azonban legutóbbi megnyilvánulásával minden határon túlment – jelentette ki Vörös Tamás. Mint mondta, aki ilyen militáns, agresszív, gyilkos indulatokkal képes csak politikai vitákat lefolytatni kommunikálni, semmi keresnivalója a politika környékén, mind politikailag, mind emberileg alkalmatlan erre a feladatra.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.