Nagy veszélyben vannak a postások

Az elmúlt évben megnőtt a postai dolgozók elleni erőszakos cselekmények száma, ezért a Magyar Posta több intézkedést is bevezetett a munkatársak, különösen a kézbesítők biztonságának erősítésére, és bűnmegelőzési kommunikációs kampányt indít a lakosság körében.

Forrás: MTI2024. 02. 27. 19:41
Budapest, 2023. november 17. A nemzeti konzultáció kérdõíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2023. november 17-én. A Szuverenitásunk védelmérõl címet viselõ konzultáción a kormány tizenegy kérdésben kéri ki az emberek véleményét. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kampányban hangsúlyozzák, hogy a Magyar Posta minden ügyfélkapcsolati munkakörben foglalkoztatott alkalmazottja, így a kézbesítő is közfeladatot ellátó személy, ezért az ellene elkövetett bűncselekmény tettesei szigorú büntetésre számíthatnak.

A nagy összegű készpénzkifizetések idején a biztonsági kockázat növekedésével számol a cég, ezért fokozott figyelmet fordít a kézbesítők testi épségének védelmére.

Tavaly több mint 70 erőszakos eset, fenyegetés vagy garázdaság érte a postásokat,

a bántalmazások döntő hányada a kézbesítésekkel kapcsolatos.

Idén februárban Szolnokon egy elhaladó gépkocsiból gumilövedékkel lőttek meg egy kézbesítőt, majd a támadók elhajtottak. Az ügyben a Magyar Posta feljelentése alapján már folyamatban van a rendőrségi nyomozás.

Hozzátették, hogy a bántalmazások döntő hányada kézbesítéssel kapcsolatos konfliktusból adódik. A Magyar Posta ezért rendszeresen tréningezi a kézbesítőit, hogy adott esetben kellő lélekjelenléttel és felkészültséggel kezeljék a konfliktusokat. Segélyhívós készülékkel látják el őket, a tartózkodási helyük pontos jelzését pedig GPS-helymeghatározóval biztosítják. A cég egyúttal a lakosság együttműködését is kéri, hogy a küldemény átvétele során a kézbesítő által kért, átvételt igazoló okmányokat készítsék elő és mutassák be.

A kiemelt kockázatú időszakokban a rendőrség járőrei és a polgárőrök szintén figyelik a kézbesítőket, valamint a posták környékét, így a tettesek rendszerint gyorsan rendőrkézre kerülnek.

A vármegyei rendőr-főkapitányságok helyszíni bűnmegelőzési célú, interaktív oktatásokat is szerveztek, hogy a postások felismerjék a gyanús jelenségeket és haladéktalanul jelenthessék a vállalat biztonsági szolgálatának.

Borítókép: Kézbesítő postás Budapesten (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.