Siralmas állapotban tengődnek a bádogváros utcái

Bádogváros, szemét, közbiztonság hiánya. Egyre inkább úgy tűnik, a zuglói baloldali önkormányzat elvesztette a kontrollt saját közterületei felett.

2024. 02. 14. 5:05
KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Budapest, 2020. március 4. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának átadási ünnepségén a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én. Az Egészséges Budapestért Programban a kormányzattól 511 millió forintot, a zuglói önkormányzattól pedig 85 milliót kapott a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, amibõl informatikai fejlesztést hajtottak végre, illetve diagnosztikai eszközöket szereztek be. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban, az önkormányzati választások közeledtével egyre több alkalommal kerülnek szóba a sok esetben évek óta elhanyagolt fővárosi vagy kerületi fenntartásban lévő közterületek. Így van ez Zuglóban is, ahol Borbély Ádám önkormányzati képviselő szerint mostanra siralmassá vált a közterületek állapota. 

Minden felmérés azt mutatja, hogy a zuglóiak szerint az egyik legjelentősebb probléma a kerületi közterületek siralmas állapota. Ezen az sem segít, hogy a forgalmasabb fővárosi fenntartású utak esetében a helyzet még ennél is rosszabb

– mondta el az önkormányzati képviselő, majd hozzátette, 

az elmúlt harminc évben „Pest Rózsadombjából”, Zuglóból mára leamortizálódott, lesajnált kerület lett. Ennek pedig az egyik elsőszámú oka, hogy a baloldali kerületvezetés országos politikával foglalkozott, a közterületek pedig gazdátlanok maradtak. 

Szintén a zuglóiak életminőségével és a közterületekkel kapcsolatban fontos, hogy az elmúlt években Zuglóban nem javult a tényleges biztonsági helyzet, a szubjektív biztonságérzet pedig kifejezeten rosszá vált. 

Sötétedés után nem ajánlott a kerület egyes részein sétálni: itt kiemelném az Örs vezér terét, a Bosnyák teret, de gondolhatunk a Kacsóh Pongrác úti felüljáró környékére vagy Rákosrendezőre is. Mégis a problémák megoldása helyett a kerület vezetése folyamatosan a kormányra mutogat. Eközben pedig el kell viselni a kerületet ellepő hajléktalanokkal járó közbiztonsági és közegészségügyi problémákat, amit a baloldalhoz köthető Soros-szervezetek állítottak elő a korábbi, Tarlós idejében működő jogszabályok támadásával

– mondta el lapunknak 

Borbély Ádám, aki kiemelte, Zuglóban a Hungária körúttól néhány lépésre egy egész bádogváros alakult ki az elmúlt időszakban. 

Azonban a hátrányos helyzetben lévő, szociális bérlakásokban otthont kereső személyek sincsenek jó helyzetben, a baloldali kerületvezetés ugyanis végtelenül kiszolgáltatott helyzetben tartja a lakókat Borbély szerint. Az önkormányzati képviselő kiemelte, elképzelni is nehéz, milyen körülmények uralkodnak például a Mexikói út és a Várna utca egyes házaiban, Zugló közepén. 

A szocialista kerületvezetést csak az érdekelte, hogy a választások alkalmával a szavazat beérkezzen ezekről a helyekről, de semmilyen konkrét elképzeléssel nem rendelkeztek az itt élők sorsát illetően. A kerületben működő és sikeres urbanisztikai projektek mindegyike állami: a Városliget környékének megújítása, a Puskás Aréna és zöld környezete rendbetétele, a Bosnyák téri kormányzati beruházás vagy éppen a Rákosrendező rehabilitációja

– emelte ki Borbély Ádám, aki a kerületben található számos, illegális szemétlerakóval kapcsolatban a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, 

jelenleg a legnagyobb gondot a MÁV területein felhalmozott és illegálisan ott lerakott szemét jelenti, mivel a vállalat nem képes tartós megoldást találni a problémára. Ugyanakkor a zuglói önkormányzat a megoldás keresése helyett továbbra is az államra hárítja a felelősséget. 

Az önkormányzati képviselő kiemelte, az elmúlt időszakban történtek előrelépések az illegális hulladék elszállításának ügyében, de a kívánt állapottól még nagyon messze van Zugló. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba, Zugló polgármestere (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.