Szavazók adatait juttatta külföldre az ellenzék

Péterfalvi Attila a jogszabályok betartására kéri a pártokat.

2024. 02. 06. 8:26
Bajnai Gordon; Juhász Péter
Budapest, 2014. április 12. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője (j) és Juhász Péter társelnök a szövetség EP-választási kampánynyitó rendezvényén Budapesten, a Lurdy Házban 2014. április 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Adatszuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket vetnek fel az olyan ügyek, amikor magyar állampolgárok adatait indokolatlanul és szükségtelenül külföldön tárolják – nyilatkozta az Indexnek Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke úgy fogalmazott, a nem megfelelő politikai célú adatkezeléseket a jövőben is kiemelten fogják vizsgálni. Emlékeztetett: az Európai Unión belül is adatszuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket vethetnek fel az ilyen jellegű ügyek.

Hangsúlyozta, veszélyes lehet, ha például nagy számú magyar érintett – politikai véleményét is magában hordozó – személyes adatait indokolatlanul és szükségtelenül külföldön tárolják és dolgozzák fel, miközben az adatkezelés megoldható lenne Magyarországon is. – Mindent meg fogunk tenni az érintettek jogainak védelme érdekében – jelentette ki Péterfalvi Attila.

A NAIH elnöke – tekintettel az idei önkormányzati és az európai parlamenti választásokra – határozottan felhívta a pártok és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek figyelmét a jogszabályok betartására.

Hozzátette: az adatkezelési tevékenységüket különös körültekintéssel végezzék és az adatkezelésre vonatkozó legfontosabb információkat minden esetben tegyék nyilvánosan.

Miként a Magyar Nemzet megírta, lezárult a NAIH azon vizsgálata, amely a 2022-es országgyűlési választások előtt tömegesen küldött SMS-üzenetek mögötti adatkezelést vizsgálta. Emlékezetes, a 2022-es országgyűlési választások előtt magyar választópolgárok tömegei kaptak olyan kampánycélú SMS-üzeneteket, mint például: „Itt az idő. Tégy meg mindent a változásért. Légy bátor.” Akkor összesen 112 panasz érkezett a NAIH-hoz, az érintettek azt sérelmezték, hogy valakik visszaéltek személyes adataikkal. Az ügyben a hatóság elnöke, Péterfalvi Attila vizsgálatot rendelt el, amelynek lezárultával

kiderült, magyar választópolgárok tömegeinek személyes adatai kerültek külföldre a 2022-es választási kampány idején. A jelentés szerint a Márki-Zay Pétert támogató hódmezővásárhelyi egyesület által megbízott cég egy osztrák magánszemélytől szerezte be a telefonos kampányban megkeresett magyarok nevét, elérhetőségét.

Mindeközben a Bajnai Gordon-féle DatAdat-csoport ügyei miatt is folytatódik az eljárás. 

Borítókép: Bajnai Gordon és Juhász Péter (Fotó: MTI /Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.