Tagadta bűnösségét a Döcher-gyilkosság vádlottja

Csütörtökön folytatódik a büntetőper.

Forrás: MTI2024. 02. 27. 19:54
Illusztráció (Fotó: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta bűnösségét a huszonöt évvel ezelőtti Döcher-gyilkosság elsőrendű vádlottja kedden a Fővárosi Törvényszéken. U. Alex, aki a sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézetben van letartóztatásban, távmeghallgatásán vitatta az ellene valló tanúk szavahihetőségét.

Az alvilágban ismert Döcher György és bolgár testőre 1999-es meggyilkolása ügyében előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntettével vádolják az egykori éjszakai életben Turekként emlegetett U. Alexet, korábbi nevén H. Sándort mint felbujtót.

Az elkövető a vádhatóság szerint a szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű B. Károly volt.

A tavaly szeptemberi előkészítő ülésen az ügyész mindkét férfira 18 év szabadságvesztés kiszabását indítványozta arra az esetre, ha beismerik bűnösségüket, de ezt egyikük sem tette meg.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott megbízta egy ismerősét, egy szlovákiai bűnszervezet vezetőjét, hogy ölesse meg egykori bűntársát és egy másik ismerősét, a férfi bolgár testőrét. A gyilkosságot a másodrendű vádlottnak kellett végrehajtania: ő ölte meg a két férfit

1999. február 2-án húsz lövéssel egy XV. kerületi vendéglőben, ahol Döcher György szabadságvesztése idején engedéllyel dolgozhatott.

U. Alex és Döcher György korábban bizalmas viszonyban voltak, közösen bűncselekményeket követtek el, de kapcsolatuk elszámolási viták miatt megromlott. Turek a felvidéki, csallóközi maffia egyik klánjának vezetőjével, Sátor Lajossal kezdett üzletelni. A nyomozás azt tárta fel, hogy a Döcher elleni merényletet Sátorék szervezték meg, Turekék pedig néhány héttel később Sátorék legfőbb riválisaival, a Pápay klán tíz tagjával végeztek egy dunaszerdahelyi vendéglőben – mutattak rá.

A Magyarországon és Szlovákiában is sokáig eredménytelen vizsgálatok azután kaptak új lendületet, hogy

a szlovák hatóságok a csallóközi maffia számos tagját elfogták, a tagok egymásra terhelő vallomásainak köszönhetően pedig számos korábbi leszámolásos ügy oldódhatott meg.

A dunaszerdahelyi vérengzés ügyében a szlovák hatóságok járnak el.

U. Alex keddi egész napos távmeghallgatásán, zárt videóláncon nyilatkozva igyekezett tételesen cáfolni az őt terhelő tanúk vallomásait. Kiemelte ellentmondásaikat és többször módosított nyilatkozataikat. Azt mondta, a tanúk a csallóközi maffia tagjai voltak, legtöbbjük többszörös gyilkos, vallomásaikat pedig úgy alakítják, ahogy az a pillanatnyi érdekeiknek megfelel. Az elsőrendű vádlott ígéretet tett a bírónak, hogy igazolni fogja, hamis tanúvallomások miatt lett a Döcher-ügy vádlottja.

A másodrendű vádlottat, B. Károlyt kedden nem hallgatta meg a bíróság, mert a későbbiekben össze akarják vetni a vádlottak nyilatkozatait.

A büntetőper csütörtökön folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.