Életfogytig tartó fegyház fenyegeti Döcher György és testőre gyilkosait

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Turek becenéven ismert Debreceni Alex, valamint Bodoky Károly ellen, akikre életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoz. A vád szerint 1999-ben Turek megbízásából Bodoky lőtte agyon Turek barátját, Döcher Györgyöt és annak bolgár testőrét.

2022. 12. 29. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség két férfival – az 52 évessel, mint felbujtóval – szemben előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt a Fővárosi Törvényszék előtt. A főügyészség közleménye neveket egyáltalán nem említ, ám az ügy körülményei alapján kikövetkeztethető, hogy Döcher György és bolgár testőre 1999-es meggyilkolása miatt emeltek vádat Döcher volt barátja, a Turekként ismert Debreceni Alex ellen. (Ő korábban más néven élt, ám amikor üzleti vállalkozásba kezdett megváltoztatta a nevét, Szlovákiában Alex Debreceni néven szerepel a bűnügyi aktákban.) Turek megbízásából a szlovákiai Bodoky Károly ölte meg a vád szerint Döcheréket.

A véres maffialeszámolás kezdete, a Döcher-gyilkosság helyszíne (Forrás: rendőrségi felvétel)

A főügyészség Turekkel és Bodokyval szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a vádlottak feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját a bíróság húsz évben határozza meg. A főügyészség mindezen túlmenően a szlovák férfi kiutasítására is indítványt tett.

 

Életfogytig tartó fegyház

A vádirat lényege szerint az egyik vádlott, a jelenleg 52 éves férfi (Turek) 1991. és 1998. között közeli baráti viszonyt ápolt korábbi bűntársával, egy magyar állampolgárral, az egyik későbbi sértettel (Döcherrel). Mindkettejük közös ismerőse volt egy bolgár állampolgár („Bolgár Misi”), a későbbi másik sértett, akivel az ellenük indult egykori különböző büntető ügyekben elrendelt előzetes letartóztatásuk során kerültek kapcsolatba. A magyar állampolgár sértett rendkívül szoros kapcsolata 1998 nyarán meglazult az 52 éves férfival, ugyanakkor röviddel ezt követően, napi szintű, bizalmi kapcsolatba került a bolgár állampolgár sértettel.

Az 52 éves férfi ezidőtájt ismerte meg egy szlovákiai bűnszervezet vezetőjét (a dunaszerdahelyi Sátor Lajost), akinek anyagi és logisztikai segítséget is nyújtott, amikor az a társaival együtt – szlovákiai bűnszervezeti ellentétek elől menekülve – tartósan Budapesten tartózkodott. A vádlott elhatározta, hogy ezt a kapcsolatát felhasználva a korábbi bizalmasait – a magyar és a bolgár sértettet – megöleti.

 

A magyar sértett szabadságvesztés büntetését töltötte, ám az enyhébb végrehajtási szabályok kedvezményében részesült, így 1998 decemberétől egy XV. kerületi vendéglőben (Döcher saját presszójában) tartózkodhatott reggeltől kora estig. A sértettnek itt munkaviszonyt igazoltak, ténylegesen azonban túlnyomórészt a neki fenntartott asztalnál ült, ahol barátaival, ismerőseivel, köztük a bolgár sértettel találkozott, aki napi szinten bejárt hozzá és hosszabb időt töltött ott vele. 

Mivel az 52 éves vádlottnak erről tudomása volt és magát a helyszínt is ismerte, ezen ismereteit megosztotta a szlovák bűnszervezeti vezetővel, aki megbízta ismerősét, az ügy másik vádlottját, egy jelenleg 56 éves szlovák férfit, hogy ezen a helyen ölje meg a sértetteket. 

A bűnszervezeti vezető további segítségként a tettes helyszínre, illetve az onnan történő elszállítására a bűnszervezetének egyik tagját (Szamaránszky Árpádot) utasította. Ez a férfi a bűncselekmény óta eltelt időben elhunyt.

A sértettek 1999. február 2-án a délelőtti órákban a vendéglőben ültek egy asztalnál, amikor a szlovák vádlott belépett a kisvendéglőbe, ahol az útjában lévő egyik vendéget félretolva gyors léptekkel, célirányosan a hátsó boxhoz ment, majd a nála lévő hangtompítós géppisztollyal összesen húsz, fejre és fejtájékra irányuló célzott lövéssel kioltotta a sértettek életét.

A lövések leadását követően a szlovák férfi a kisvendéglőt sietve elhagyta, és a közelben rá várakozó személygépkocsival a helyszínről elmenekült.

A vádlottak letartóztatásban vannak.

A Pápay-klán lemészárlása

A csallóközi banda és Sátor Lajos a bujkálásuk alatt került szoros kapcsolatba Turekkel – azaz akkor még H. Sándorral –, aki néhány évvel ezelőtt nevet változtatott, és D. Alexként törvényes építőipari vállalkozásba kezdett. Turek segítette Sátorék magyarországi, Győr környéki bujkálását, majd üzleti kapcsolatba is kerültek egymással, és együtt igyekeztek visszaszerezni Pápay Tibortól és klánjától a dunaszerdahelyi térség alvilági bevételeit adó illegális üzleteket. 

 

Turek a Döcher-gyilkosság után tette át székhelyét Dunaszerdahelyre.


A bizonyítékok szerint Turek Sátortól kért segítséget Döcher kiiktatásához, a nyomozók szerint Sátor cserébe azt kérte Turektől, hogy segítsen Pápayék kiiktatásában.
Szamaránszky Árpád, ismertebb nevén Paprika időközben meghalt, ám a Döcher-gyilkosság után alig két hónappal egyike volt annak a három merénylőnek, akik a dunaszerdahelyi Fontana étteremben lemészárolták a Pápay-klán tíz tagját. 

Bodoky Károly (álarc nélkül) Dunaszerdahelyen a véres maffialeszámolás helyszínén (Fotó: Paraméter.sk)

Az egyik lövész Bodoky Károly volt, aki néhány hete a helyszínen el is mutogatta, mit hogyan tettek a társaival együtt, miután a magyar fél átadta őt a szlovák hatóságoknak. Egyes hírek szerint együttműködik mindkét ország hatóságával, és beismerő vallomásai nagyban segítik a nyomozást, illetve a vádemelést. 

Turek szerepe a dunaszerdahelyi mészárlásban a közvélemény számára egyelőre nem tisztázott teljesen, még nem nyilvános adat, hogy ő is lőtt vagy csak biztosította Bodoky és Szamaránszky vérengzését. Turek tagadja, hogy köze volna a gyilkosságokhoz.


Sátor Lajos 2010-ben eltűnt, a szlovák hatóságok szerint meggyilkolták, de a holttestét még nem sikerült megtalálni. Sátor egyik embere, Horváth Lehel vállalta magára, hogy 2010-ben megölte Sátort, mert veszélyessé vált a klánra.

Borítókép: Tureket kihallgatják a rendőrök (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.