Törvénysértést követett el Miskolc polgármestere a Fidesz szerint

Veres Pálnak, Miskolc baloldali polgármesterének rendkívüli közgyűlést kellett volna összehívnia a jogszabály értelmében. Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivője szerint a polgármester törvénysértést követett el.

2024. 02. 03. 10:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megbukott a demokrácia Miskolcon, már a képviselők jogait is akadályozzák a városi közgyűlésben” – írta a Boon szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivője. A politikus hangsúlyozta, hogy rendkívüli közgyűlési ülést kellett volna összehívnia a jogszabály értelmében péntekre Veres Pálnak, Miskolc baloldali polgármesterének a Fidesz–KDNP indítványára, azonban ő visszautasította ezt. Hollósy András szerint ez törvénysértő.

A rendszerváltást követő legújabb politikatörténetben nem fordult még elő, hogy egy megválasztott közgyűlés tagjai és önkormányzati képviselői nem élhetnek demokratikus jogaikkal 

– mutatott rá. 

 

Felszámolták a demokratikus alapokat

Arra is emlékeztetett, hogy Veres Pál átlátható városházát ígért még a 2019-es kampányban, azonban szerintük folyamatosan számolták fel a demokratikus alapokat, véleményét példával is alátámasztja:

A menetrend átalakításakor nem vették figyelembe a tömegközlekedési vállalat üzemi tanácsának véleményét, pedig a jogszabály értelmében ennek meg kellett volna történnie. Ezért is alakulhatott ki hatalmas káosz az elmúlt években a városi tömegközlekedésben

– írta. A politikus azt is felidézte, hogy a polgármester legutóbb példátlan módon az év utolsó munkanapjára időzített egy közgyűlést, a frakciószóvivő véleménye szerint valószínűleg abban bízva, hogy a képviselők ezen a napon már szabadságon lesznek, így a közgyűlés nem fogja megszavazni a városvezetésre nézve kellemetlen javaslatokat. A szóvivő úgy látja, a választások előtti utolsó hónapokban a demokratikus működés látszatát is felszámolják a borsodi vármegyeszékhelyen.

A mostani lépéssel azonban nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a demokrácia, hanem Veres Pál is megbukott Miskolcon

– fogalmazott.

A törvény szerint össze kellett volna hívnia a közgyűlést

A 2011. évi CLXXXIX., Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 44. paragrafusa szerint a képviselő-testület szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább hat ülést tart. Az ülést tizenöt napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára.  Ennek értelmében a közgyűlést mindenképp össze kellett volna hívni.

Borítókép: Veres Pál (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.