Tovább él Regőczi atya szellemisége

A nevét viselő alapítvány a Covid miatt árván maradt gyerekeket segíti.

2024. 02. 27. 17:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy évvel ezelőtt, február 28-án hunyt el Regőczi István katolikus pap, aki egész életét az árva gyerekek segítésének szentelte – emlékeztetett a Magyar Nemzetnek eljuttatott közleményében a nevét viselő alapítvány. A szervezetet 2021-ben Áder János akkori köztársasági elnök hozta létre nehéz sorsú gyerekek megsegítésére, Regőczi atya több mint hetven évvel ezelőtti munkásságához híven. 

Fotó: Regőczi István Alapítvány

Ahogy a 20. század közepén a második világháború, úgy 2020-tól a koronavírus-járvány hagyott maga után csonka családokat.

Magyarországon több mint 1600 gyermek veszítette el édesapját, édesanyját vagy mindkettőt a Covid következtében. A Regőczi Alapítványt azért hoztuk létre, hogy segítsük a gyermekeket a továbbélésben és a boldogulásban

– mondta Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Felidézték, hogy a névadó a második világháború után több száz hadiárváról gondoskodott. Pesterzsébeten és Vácon gyermekotthont alapított, megjárta a rettegett Andrássy út 60. zárkáját, raboskodott a kistarcsai internálótáborban, mégis kitartott elhatározása mellett: akárhol szolgált, támasza maradt a nehéz sorsú embereknek.

A nevét viselő alapítvány jelenleg több mint 1300 olyan gyermeknek segít, aki édesanyját vagy édesapját a koronavírus-járvány miatt vesztette el.

Regőczi István 97 éves korában, 2013. február 28-án hunyt el. Halála után négy évvel embermentő munkájáért a jeruzsálemi Jad Vasem a Világ Igaza címmel tüntette ki, Budapest XII. kerületében pedig tér viseli a nevét.

Borítókép: Regőczi István (Forrás: Regőczi István Alapítvány)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.