Az ország legmodernebb börtönébe különleges bútorok készülnek + fotó

A saját fejlesztésű speciális felszereléseket a rabok készítik.

2024. 03. 19. 17:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasz végéig mintegy 878 asztalt, 1575 ülőkét, 1554 ágyat és 1529 szekrényt gyártanak le a Sopronkőhidai Kft. vasipari üzemében az elítéltek, a bútorok az ország legmodernebb börtönébe, a csengeri létesítménybe kerülnek – sorolta Makula György, a BvOP kommunikációs vezetője, aki azt is elárulta, a fém zárkaberendezések a korábban rendszeresített felszerelésektől teljesen eltérők lesznek.

Közel ezer bútort kell legyártaniuk az elítélteknek másfél hónap alatt (Fotó: BvOP)

– A biztonsági szempontoknak megfelelően a fogvatartotti ágyak, szekrények, asztalok és székek mindegyike falra rögzíthető lesz. Kialakításuknál fő szempont volt, hogy vandálbiztosak legyenek, ne lehessen szétbontani őket, illetve ne legyenek alkalmasak tiltott tárgyak elrejtésére. Ezeken kívül az is fontos, hogy éles sarkok és élek ne legyenek a termékeken – fejtette ki az ezredes.

A saját fejlesztésű zárkafelszereléseket négy, szintenként eltérő színben gyártják: a termékek korszerű festését a társaság – saját beruházásként 2022-ben átadott –porfestő üzemében végzik el, ahol huszonhat fogvatartott dolgozik.

Fotó: BvOP

A munkára összesen másfél hónapjuk van az elítélteknek, ez idő alatt még 850 bútort készítenek a fogvatartottak a Nagyfa – Alföld Kft. budapesti telephelyén, a délelőtti és délutáni műszakban összesen harminc elítélt állítja össze a termékeket faipari alapanyagokból.

– Ha ezzel a munkával elkészülnek, szolgálati lakások berendezési tárgyainak elkészítéséhez fognak hozzá, így egyebek mellett mobil konyhát, ágyakat, polcokat és kültéri padokat gyártanak majd – ismertette Makula György.

Az ország legkorszerűbb börtönébe továbbra is várják a jelentkezőket: felügyelő, kutya-, élelmezés- és konyhavezető, szakorvos, fogorvos, szakápoló és szakpszichológus pozíciókra lehet pályázni.

Borítókép: Gőzerővel zajlik a csengeri börtön bútorainak gyártása (Fotó: BvOP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.