Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elhanyagolják a felújításokat a balos kerületi önkormányzatok, újra a romos épületek jellemzik Budapestet

A megkérdezett képviselők mindegyike arról számolt be lapunknak, hogy a budapesti kerületekben található társasházak általánosságban rossz állapotban vannak. Különösen veszélyeztetettek a régi épületek.

2024. 03. 16. 11:29
Budapest, 2019. július 11. Az Oktogon Budapest VI. kerületében, a Nagykörút és az Andrássy út keresztezõdésében, a teret övezõ négy eklektikus SÉV-bérház Szkalnitzky Antal tervei alapján épült 1879 táján. Balra az Andrássy út 48. – Oktogon 1. – Teréz körút 16, jobbra a Teréz körút 17. – Oktogon 4. – Andrássy út 50., köztük a Teréz körút a Nyugati pályaudvar felé. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes felújításra szorul Újbuda lakásállománya, főleg a belvárosi részeken Szabó László, a kerület kormánypárti önkormányzati képviselője szerint.

A kerület északi részében található épületek 1900-as évek elején épültek, az ötvenes évekig bezárólag, az állapotuk pedig igencsak változatossá vált az elmúlt években. A XI. kerületi önkormányzat azonban kizárólag egyetlenegy, a lakóházak felújítására szolgáló pályázatot hirdet meg évek óta

– emelte ki a képviselő, majd elmondta, a program keretében a lakóépületek gázvezeték, kémény, tetőfelújítására, gépészeti felújítására, elektromos berendezéseinek cseréjére és a homlokzati felújítására lehet kisebb-nagyobb összegeket igényelni. 

A pályázat kerete azonban 2019 óta csupán kétszázmillió forint, annak ellenére, hogy időközben az elmúlt öt évben megduplázódott a kerület költségvetése.

Ferencváros bajban

A társasházak elég nehéz helyzetben vannak az építőanyagárak, a munkadíjak, illetve a belvárosban a parkolási díjak emelkedése miatt is, mondta el Ferencváros kormánypárti önkormányzati képviselője, Gyurákovics Andrea. 

Sokszor abba a nehéz helyzetbe kerülnek a belvárosi házak, hogy nincs kivitelező, aki elvállalja a munkát, mert egyszerűen lehetetlen közlekedni, megállni, parkolni Belső-Ferencvárosban. Akik pedig elvállalják a kisebb-nagyobb munkákat, azok olyan árakat szabnak, amit nem lehet a házak közös költségéből kigazdálkodni

– emelte ki a politikus, majd hozzátette, a ferencvárosi önkormányzat a társasházak támogatására korábban egy folyamatosan növekvő összeget tett félre, amiből vissza nem térítendő támogatásokat folyósítottak a felújításokhoz. A Baranyi Krisztina vezette önkormányzat ugyan megtartotta ezt a programot, de háromszázmillió forintról kétszázmillióra csökkentették az összegét.

Nincs forrás a felújításokra

A Pikó András vezette Józsefváros működését tökéletesen bemutatják a társasházak felújítására meghirdetett pályázatok a kerület kormánypárti önkormányzati képviselője, Szilágyi Demeter szerint.

Pikó mindig elmondja, hogy van nyolc különböző pályázat, amelyre lehet pályázni. Ezen pályázatok körül mind nagy, színes-szagos kommunikációs buborékok vannak azonban a teljes keretösszeg mindössze háromszázmillió forint

– jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy eközben egy homlokzatfelújításra ötvenmillió forint értékben lehet pályázni, míg a 2019 előtt a jobboldali vezetés alatt éves szinten másfél és kétmilliárd forint között volt társasházi pályázatokra félretett keretösszeg.

Miután júniusban most Pikóékat leváltjuk, akkor ezt az összeget éves szinten másfél milliárd forintra fogjuk emelni

– jegyezte meg Szilágyi Demeter.

Rossz állapotú belvárosi bérházak

A VI. kerület kormánypárti önkormányzati képviselője, Lindmayer Viktor lapunknak elmondta, a kerületében a társasházak állapota rendkívül vegyes, rengeteg lakóház pedig közepes vagy rossz állapotban van. 

Az előző városvezetés 2010 és 2019 között egy eléggé jó társasházi felújítási programot indított el, amit sajnos a jelenlegi városvezetés csak csökkentett műszaki tartalommal tartott meg, Ugyan lehet pályázni függőfolyosó-, homlokzat- vagy tetőfelújításra, de ezekre a pályázatokra sokkal nehezebben lehet jelentkezni, ugyanis túlbürokratizálták azokat

– mondta el a politikus, majd kifejtette, hosszú távon mindenféleképpen meg kell könnyíteni a pályázás menetét, illetve adott esetben bizonyos munkákat az önkormányzat kivitelezésében kellene megvalósítani, ezzel kedvezőbb árakat kiharcolva a társasházak részére.

Borítókép: Oktogon (Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.