Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Erdő Péter: Jézus magával akar vinni minket a boldogság, a világosság és a béke országába

Az esztergomi érsek a szentmiséje elején emlékeztetett: a nagycsütörtök esti szertartás elvezet az utolsó vacsora termébe.

Forrás: MTI2024. 03. 29. 7:42
ERDÕ Péter
Esztergom, 2024. március 28. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az utolsó vacsora emlékére nagycsütörtöki szentmisét celebrál az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-fõszékesegyházban 2024. március 28-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az utolsó vacsorán Jézus, aki már távozni készül a világból, megmutatja, mennyire szereti övéit – mondta az esztergom–budapesti érsek nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában. Erdő Péter bíboros a szentmise elején emlékeztetett: a nagycsütörtök esti szertartás elvezet az utolsó vacsora termébe, ahol megemlékezünk az oltáriszentség alapításáról, és valóban jelenvalóvá lesz közöttünk Krisztus teste és vére.

A bíboros a homíliájában kiemelte: Jézus tudta, hogy Istentől jött és Istenhez megy. Ez azonban nem jelenti azt, hogy földi életében távol lett volna az Atyától, mint ahogy minket sem hagyott el, amikor visszatért hozzá.

Jézus magával akar vinni minket a boldogság, a világosság és a béke országába

 – fogalmazott a bíboros. Erdő Péter kitért arra: a lábmosás drámai jelenetében Jézus minden tanítványa lábát megmosta, Júdásét is, akinek szívében már ott volt az árulás szándéka. Azt is mondta: Péter tiltakozó kérdése –„Te akarod megmosni az én lábamat?” – a megrendült szeretet és a félelem kifejezése. Péter érzi, tudja, hogy Jézus nem egyszerűen tanító, hanem ő a Megváltó. Felismerte a Krisztusban jelen lévő isteni szeretetet, és valóban megrendült attól – mondta.

Erdő Péter az oltáriszentség alapításáról szólva kiemelte: Jézus titokzatos szavai, amelyekkel a kenyeret és a bort mint feláldozott testét és vérét adja tanítványainak, már jelzik, hogy az isteni megváltás nagy terve a beteljesedéséhez közeledik.

A kereszten pedig, mielőtt kilehelte lelkét – János evangéliuma szerint – utolsó szava ez volt: „Beteljesedett!” Így vált teljessé a kereszten a húsvéti vacsora, amelyre nagycsütörtökön emlékezünk

 – mondta a bíboros. Erdő Péter arra kérte a híveket: amikor az oltáriszentség előtt társulnak az Olajfák hegyén imádkozó Jézushoz, mondjanak neki köszönetet a megváltás művéért. 

Azért, hogy közösségben lehetünk vele, és földi életünk után vele együtt mehetünk át a túlsó partra, ahol az üdvözültek boldog közösségében az Atyával találkozunk

 – fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: ehhez azonban a földi élet útján járva is Jézust kell követni az igazság bártor kimondásában, Isten személyes imádásában és az embertársaink iránti segítő szeretetben. 

A szertartáson Erdő Péter megmosta 12 hívő lábát, majd a szentmise végén az oltáriszentséget egy mellékoltárhoz vitték, ahol a bíboros a kíséretével csöndben imádkozott előtte. A szertartás végén minden díszt eltávolítottak az oltárról, arra emlékeztetve, hogy Jézust megfosztották ruháitól. A hívek csendben, elbocsátás nélkül távoztak a templomból.

 

 

Borítókép: Erdő Péter (Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.