Egyre kevésbé szól a hitről a húsvét Amerikában

Az amerikai húsvét ma már jellemzően nem a kereszthalálról és a feltámadásáról szól, sokkal inkább néhány néphagyományból eredeztethető szokásról, valamint a tavaszi iskolai szünet kezdetéről, amely alatt sokan délre utaznak. A keresztény családoknak továbbra is fontos az ünnep eredete, de számosan elismerik, hogy nevelésük ellenére húsvét már nem vallási jellegű.

2024. 03. 29. 6:10
Éves tojásvadászat a Fehér Ház kertjében.
lugas
Éves tojásvadászat a Fehér Ház kertjében. Fotó: Getty Images//Drew Angerer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő, de az amerikai és magyar húsvéti szokások nem térnek el olyan mértékben, mint sejtenénk. Például az amerikaiak is festenek tojást, kerti elrejtésük helyett viszont a városok parkjaiban közösségi tojásvadászatot rendeznek. Ilyenkor több száz műanyag, apró ajándékokat rejtő tojást lehet keresni. Denville-ben a házak udvarain is többen rejtenek el tojásokat. Sajnos mivel nagypéntek és húsvéthétfő munkanap, jóval kevesebb idő marad a családi együttlétre, még úgy is, hogy sokan pénteken már nem dolgoznak. Főként a kisgyermekes családokban jut szerep a népi és családi hagyományoknak, azonban díszíteni mindenki igyekszik. Ahogy más ünnepek esetén is, a boltok és az udvarok jóval húsvét előtt megtelnek tavaszi dekorációkkal, liliomokkal, csokoládényulakkal, -tojásokkal és -csibékkel. A legnagyobb közösségi élmény a tojásvadászaton túl a New York-i húsvéti parádé, amely Fred Astaire, Judy Garland, Ann Miller és Peter Lawford 1948-as filmjét értelmezi újra. Ilyenkor nők ezrei vonulnak utcára az Ötödik sugárúton, hogy megmutassák legszebb vagy éppen legbolondosabb kalapjaikat. Aki nem tudna részt venni a felvonuláson, az otthona kényelméből nézheti meg a minden húsvétkor levetített mozit.

Easter egg hunt
Lugas
A közösségi parkokban gyakori a tojásvadászat. A húsvét sokkal inkább családi, mint vallási ünnep. Fotó: Getty Images

A passaici és a New Brunswick-i magyar közösségek komolyan követik a hímestojás-készítési és locsolási hagyományokat. A gyerekek a cserkészetben, a regös foglalkozásokon, a hétvégi magyar iskolákban és otthon is tanulnak festeni, batikolni, illetve viaszolni. A lányok sokszor névre szólóan gyártják a fiúknak a hímes tojásokat. Kerkay Emese, aki harminc éven át vezette a passaici hétvégi magyar iskolát, számos technikát tanított meg nemzedékeken keresztül. Tavaly sok év kihagyás után újra hímestojás-készítő műhelyre hívta az érdeklődőket a garfieldi cserkészházba. Itt húsvéthétfőn a hagyományoknak megfelelően a fiúk közös tábortűzi móka után locsolják meg a lányokat, akik átadják nekik az otthon festett tojásokat.

 

Van, ahol még tartják a magyar szokásokat

A negyven éve New Yorkban élő Winer Róbert számára a húsvét nagy ünnep volt gyermekkorában, Nagyváradon. Akkoriban a magyar jelleget a piros tojás jelezte, és fontos volt, mennyit visz haza locsolás után, mert két nap múlva ebből készült a rakott krumpli. Amerikába érkezve mind a karácsonyi és a húsvéti szokásokat magával hozta, ma unokái festenek tojást és locsolnak. Vasárnap összegyűlik a család, mindenki kap egy kis ajándékot is.

Kelemen Bíbor és Marshall Olga a cserkészetben, magyar iskolában, hittanórán és a Lantocska csoportban is igyekszik párhuzamosan éltetni a vallási és a népi hagyományokat. Bíbor számára virágvasárnapi műsor nélkül nincsen húsvét, de az összes nagyheti szertartáson igyekszik részt venni. Vasárnap reggel jön családjához a nyúl, a szentmisét nagy családi ebéd követi. Marshalléknál szintén hagyomány a vasárnapi közös ünneplés, de Olga férje a több mint háromszáz darabos tojásgyűjteményére büszke igazán. Első emléke a locsolásról még édesapjához kötődik, amikor húsvéthétfőn meglátogatták a közösség magyar idős hölgyeit. Tinédzserként kezdett tojásokat gyűjteni, és minden évben növekszik néhány darabbal a válogatás, főként, amióta családja van, így négy tojásfestővel lakik együtt.

A háromgyermekes, olasz származású Villani család hagyományai közé tartozik a nyúl látogatása, aki finomságokkal teli kosarat hoz, amelyek többsége tojás alakú, mert az a születést szimbolizálja. Szokásuk továbbá, hogy az ünnep alkalmával elhunyt családtagjaikról, barátaikról is megemlékeznek, gyertyát gyújtanak értük. A szintén olasz DiMarcantonioék hasonló okból húsvét előtt felkeresik az összes nagyszülő sírhelyét és virágot helyeznek el rajtuk. Fontosnak tartják azt is, hogy kislányuk ne csak a tavaszi fesztiválon való szénásszekeres sétakocsikázáshoz, a nyúlhoz, tojásvadászathoz vagy a kisállatok simogatásához kösse az ünnepet, hanem annak legyen lelki, vallási tartalma is. A szintén olasz Kristin Petrucci szeretettel emlékszik a fiatalabb korában megélt sokkal hagyományosabban ünnepekre, és látja mennyit változott a világ. Ő ma is felismeri az ünnep mögött rejlő tartalmat, de a húsvét mára inkább családi összejövetel.

 

A húsvét nyúllal megült családi ünnep

– Évek óta nem vettünk részt misén húsvétkor. Most döbbentem rá, hogy elvesztettem az igazi értelmét. Gyerekeim sajnos úgy tudják, ez egy nyúllal megült családi ünnep – meséli Kristin Petrucci.

Petrucciék története nem egyedülálló. A Shemon (Simon) család például ugyan eljár templomba húsvétvasárnap, de az ünnep elsősorban a családról szól, még akkor is, ha elismerik, több erőfeszítésre lenne szükség, hogy a gyerekek lássák a különbséget. A keresztény közösségek többségében a felnőttek igyekeznek megtanítani a fiatalabb generációnak a húsvét fontosságát és a böjt célját. Ezekben a családokban a gyerekek jellemzően lemondanak az édességről, a tévézésről vagy videojátékozásról az ünnepre készülve. A húsmegvonás azonban sok helyen nem vert gyökeret. A katolikus szokásokat tartók általában nem esznek a böjti időszak alatt (legalább péntekenként) húst, a más felekezetek tagjai viszont nem tartják a szokást. Az anglikán egyház amerikai megfelelője, az episzkopális felekezet például nem követeli meg a szigorú böjtöt, így hívei közül általában csak azok tartózkodnak a hústól, akik katolikus nevelésben részesültek. Érdekes azonban, hogy a nagypénteki húsevést sokszor még azok is elhagyják, akik egyébként nem is vallásosak. Általános továbbá, hogy a karácsonyhoz hasonlóan számos család vesz ilyenkor részt jótékonysági eseményeken, illetve az ünnepen valamilyen áldozatot is igyekeznek hozni.

A magyarországi szokásokhoz hasonlóan a húsvétot megelőző időszak a sütés-főzés, a díszítés és a takarítás ideje, ám magát az ünnepet az amerikaiak sok esetben nem töltik otthon, mivel a tavaszi szünet kezdetével délre, Floridába vagy a Karib-szigetekre utaznak. Számosan ismerik el, hogy még ha igyekeznek is részt venni a szertartásokon, illetve megtartani a családi és közösségi hagyományokat, keresztény neveltetésük elkopott, ami miatt éreznek némi bűntudatot. A gyerekek összességében egyre szekulárisabb nevelést kapnak, a magyar közösségekben további probléma, hogy a magyar rendezvényeken csökken a részvétel. A legtöbben családjaikkal töltik az ünnepet, illetve sok magyar gyermek amerikai katolikus iskolába jár, amelyek elvárják, hogy a diákok az iskolai eseményeken legyenek jelen, így a magyar szertartásokra már nem jutnak el. A diaszpórában élő idősebb generáció egy része szívügyének tekinti a hazulról hozott hagyományok átadását az utódoknak, ám kérdés, ezeket az új, sokszor könnyebben értelmezhető vagy könnyebben követhető amerikai szokások mennyire nyomják el.

Vígjátéktól drámáig

Bár a Covid lecsengésével egyre több család igyekszik a szabadban tölteni az ünnepet, a húsvéti hétvége a tévécsatornáknak és a streaming szolgáltatóknak is nagyüzem. Ilyenkor a Hallmark és a Lifetime az egész család által nézhető mozikat tűz műsorra, de minden adó igyekszik az animációs kalandoktól a kacagtató vígjátékokon át a bibliai drámákig mindenfélével kedveskedni az otthonmaradóknak. Az új filmek mellett az idén például a Csokoládé, az Egyiptom hercege, a Nyúl Péter-filmek vagy a Chiwetel Ejiofort főszereplésével készült életrajzi Come Sunday magas nézettségére lehet számítani az elmaradhatatlan húsvéti parádé mellett.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.