A taco fogyasztását alapvető emberi jogként kellene minden ország alkotmányában biztosítani. Ezzel szemben csak az ismert, hogy 2010-ben a hagyományos mezőgazdasági módszerek, ősi tudás és kulináris technikák ötvözeteként létrejött tradicionális mexikói konyhaművészetet – kiemelten az egész „lelkének” tartott michoacáni stílus – felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Valójában ennek már régóta itt volt az ideje: a taco eredete több száz évre nyúlik vissza, jóval azelőttre, hogy 1521-ben Hernán Cortés spanyol konkvisztádor elfoglalta az Azték Birodalom jól szervezett, monumentális léptékű és mesés gazdagságú fővárosát, Tenochtitlánt, majd létrehozta azt az Új-Spanyolország kolóniát, amelynek első kormányzója lett. Mivel a taco alapja a tortilla, amit hagyományosan nixtamalizált kukoricából készült lisztből készítenek, nem meglepő, hogy az ősi azték vagy maja civilizációk már sütöttek kukoricát és készítettek tortillalapot, amelyet gyakran különféle rovarokkal, magvakkal, babokkal, halakkal töltöttek. (Antropológiai bizonyítékok utalnak arra, hogy a Mexikói-völgy tóvidékén élő őslakos népek kis halakkal töltött tacót fogyasztottak.)
Mexikóban mégis parázs vita alakult ki a taco eredetéről: a maihoz hasonló „legkorábbi” tacók, amelyeket tacos de minerónak, azaz „bányásztacóknak” neveztek, feltehetően a 18. századi mexikói ezüstbányákban jelentek meg. Jeffrey M. Pilcher kanadai történész, a Torontói Egyetem történelemprofesszora, aki az elmúlt húsz évben a mexikói konyha történetét kutatta, rámutatott arra is, hogy ezekben a bányákban a „taco” szó egyben a kis robbanótölteteket jelentette, amelyeket az érc kiemeléséhez használtak; feltehetően innen kapta a nevét az étel is. A taqueriák – kifejezetten tacót árusító büfék – hosszú ideig főként Mexikó munkásosztálybeli negyedeiben működtek. Az Egyesült Államokban az első ismert említés a tacókról egy 1905-ös újságcikkből származik, éppen abból az időszakból, amikor a mexikói bevándorlók tömegesen kezdtek el Amerikába érkezni: a munkanélküliség, a szegénység vagy az 1910-ben kirobbant forradalom elől menekülők bányákban, vasútépítéseken, valamint más nehéz fizikai munkavégzést igénylő állásokban helyezkedtek el. Sokáig maga a jellegzetes mexikói étel megnevezése az amerikai éttermek nevében azt a célt szolgálta, hogy a mexikói konyhát a nem-mexikói közönség számára is vonzóvá tegyék. Ebben alapvetően egy bizonyos, a Közép-Nyugatról származó amerikai vállalkozó, Glen Bell járt élen, aki 1962-ben megalapította a Taco Bell gyorséttermi láncot, amely ma több mint nyolcezer éttermet működtet, és már harminc országban van jelen (igaz, már horvátországi és bosznia-hercegovinai egységeket is nyitottak, a magyar piac még csak ötlet szintjén merült fel a tulajdonos, a Yum! kaliforniai székhelyű multinacionális gyorséttermi vállalat számára).