Ha letölti ezt a vírusirtásra ajánlott programot, lenyúlhatják a pénzét a csalók

Új trükkre figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

2024. 03. 02. 12:25
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ). A csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

Az NVSZ a közösségi oldalán közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló azt magyarázza, hogy az Anydesk vírusirtó alkalmazás. Csakhogy az alkalmazással

valójában teljes hozzáférést adunk a csalóknak a számítógépünkhöz vagy a mobiltelefonunkhoz.

Ezért azt javasolják, hogy telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.

Számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó.

Mindenekelőtt legyen gyanús: ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre.

Az is gyanúra adhat okot, ha a banki ügyintéző, informatikus nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott védelme érdekében egy applikáció azonnali letöltését kérik, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.