Háromszor is kirabolták a magyarokat a háború óta + videó

Egy kutatás szerint 1980 és 2010 között 242 milliárd dollár tűnt el Magyarországról, jellemzően off-shore cégekbe.

2024. 03. 02. 9:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Háromszor is kirabolták a magyarokat a múlt század második felében – derül ki a HamisGulyás legújabb részéből. Mező Gábor történész szerint először az államosítással vették el mindenünket, majd Kádár idején az impexes, külkeres hálózat fosztotta ki az országot, aztán jött a privatizáció.

A Kádár-diktatúra és az elfuserált rendszerváltás titkos vagy alig ismert történeteit elmesélő podcastsorozatának új részében Mező Gábor felidézte: mindhárom fentebb említett rablást nagyjából ugyanaz a társaság követte el.

Konkrét példánál maradva a műsorban elhangzott: Komlós János és Janikovszky Béla az ÁVH rettegett tisztjeiként terrorizálták az országot. Egyikük gyermeke a Móra Könyvkiadót privatizálta, a másik pedig beszállt abba a Creditum nevű privatizációs cégbe, amelyben mások mellett Bajnai Gordon apja, illetve maga Bajnai Gordon és persze Gyurcsány Ferenc is megfordult.

Az impexesek tevékenykedése nyomán pedig 1980 és 2010 között egy kutatás szerint 242 milliárd dollár tűnt el Magyarországról, jellemzően off-shore cégekbe

– derül ki a műsorból.

Mező Gábor kitért arra is, hogy a Mikroszkóp Színpadról ismert idősebb Komlós János és az ÁVH „számtalan ártatlan embert megölt, tönkretett, elpusztított”, mások mellett a pálosszentkúti rendház főnöke, Vezér Ferenc vére is a lelkükön szárad. Komlós főnöke Janikovszky Béla ÁVH-s ezredes, Janikovszky Éva kommunista meseírónő férje volt.

A két ÁVH-st a koncepciós ügyek nagymestereinek nevezték: ha ők valakire rászálltak, az el lett intézve. Sokszor halálosan

– fűzte hozzá Mező Gábor.

 

 

A tévé megszállása

A kommunisták már az induláskor elfoglalták a televíziót, és a hatalmukat sikerült átmenteni a rendszerváltáson keresztül – erről már a most megjelent könyve, A tévé megszállása kapcsán beszélt Mező Gábor a Kontextusban Andor Évának. A beszélgetésből kiderül az is, hogy kutatásai szerint

mi mindent és miért titkolt el a múltjából mások mellett Kepes András, Frei Tamás vagy Hardy Mihály.

A média lenyúlásának titkos történetében még az egész médiára koncentrált a szerző, új könyvében, A tévé megszállásában viszont már teljesen a televízióra fókuszált.

A Kontextus friss adásában ezt a témát járta körül Andor Éva és Mező Gábor, rávilágítva egyebek mellett ismert és kevésbé ismert televíziós szereplők családi-politikai hátterére – ezekben gyakran erős átfedés volt – és indíttatására. Szóba került a média hatalma, amely a rendszerváltás előtt és közvetlenül utána is különösen nagy jelentőséggel bírt a politikai közhangulat alakításában.

 

Borítókép: Mező Gábor (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.