Kommunista trükk a független sajtó

Kapcsolat a hírszerzéssel, az ÁVH-val, befolyásos kommunista szülők – Mező Gábor kutató új könyve olyan nagynevű újságírókról rántja le a leplet, akik úgy folytatták a rendszerváltozás után a tevékenységüket, mintha mi sem történt volna. Arcképcsarnok a párttitkár Németh Pétertől a néphadsereg volt hadnagyán, Vitray Tamáson át a nemzetbiztonsági szempontból potenciális veszélyforrásnak számító Frei Tamásig.

2024. 02. 29. 5:30
POY_7150
Fotó: Polyak Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenki vagy be volt szervezve, vagy másféle kapcsolatban volt a hírszerzéssel – jelentette ki Mező Gábor újságíró, kutató a levitézlett, de akár mind a mai napig velünk élő kommunista újságírókról szóló új könyvének, A tévé megszállásának tegnap esti bemutatóján. A Századvég kutatója kifejtette: a Nyugat abban volt érdekelt a rendszerváltozás idején, hogy ugyanazokkal üzleteljen, ugyanazok legyenek a vezető lapok élén, mint a diktatúra idejében. 

Így került a Magyar Hírlap élére a brit–izraeli Robert Maxwell, ahol a volt párttitkár, Németh Péter lett a főszerkesztő, a Népszava mai főszerkesztője. 

A kutató a posztkommunista média működését maffiához hasonlította: a rendszerváltozás után a népszerű Magyarország című lapot Kanyó András volt ÁVH-s vezette, a HVG alapítója is egy tartalékos tiszt volt, egy másik volt ÁVH-s, Vajda Péter pedig a Népszabadság belpolitikai rovatának élén állt – ő egyébként Gyurcsány alatt a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivőjeként dolgozott.
A ledér nőket mutogató Árkus József humorista-műsorvezető a néphadsereg politikai főcsoportfőnökségénél tevékenykedett. Vitray Tamás veterán tévés is leírta, hogy együtt dolgozott Lakatos Ernővel, aki az egyik legnagyobb hatalmú propagandavezető volt. Mint Mező Gábor kifejtette: a kommunista hálózat tagjai sokszor egymást buktatják le, amire jó példa Aczél Endre, aki a katonai szolgálatnak dolgozott. Aczélnak London legdrágább részén béreltek lakást a kommunista titkosszolgálat pénzéből, még az angol újságírók is irigykedtek rá. 

Végül nem azért távozott a Népszabadságtól, mert kiderült a múltja, hanem mert ízléstelen nyilatkozatot tett egy megerőszakolt fiatal lány ügyében. – Senkit sem rúgtak ki a múltja miatt 

– magyarázta a kutató.
Mint mondta, nagyon szigorú omerta működött a kommunista újságírók között, aki ezt megtörte, azt kiközösítették. Bolgár György mondta, hogy úgy ment ki Amerikába, hogy nemet mondott a beszervezésére, ami azért elképzelhető, mert nagyon megbíztak benne, ahogy a 168 órás Ipper Pál egykori ÁVH-sban is. Hasonlóképpen Vitray Tamásról sem gondolta, hogy be volt szervezve, hisz a néphadsereg volt hadnagya is megbízható ember volt, gond nélkül külföldre járhatott.
Mező Gábor kitért arra is, hogy kevés vallásos családból származó ember kerülhetett kulcspozícióba. Vitár Róbert sportriporter például vallásos, keresztény ember volt, akit beszerveztek, és végig jelentett a barátairól, a Regnum Marianum csoport vezetőiről. 

Vitár irigykedett Vitrayra annak nyugati kocsija és utazásai miatt, mert Vitár volt az, aki eladta a lelkét, és egy ideig nem kapott érte semmit.

Szó esett arról is, hogy a tévések karrierjét nagyban segítette a szüleik kapcsolatrendszere. Befolyásos apja volt Rózsa Györgynek, Szilágyi Jánosnak, Kepes Andrásnak és Juszt Lászlónak is. Mindegyikükre jellemző, hogy vagy nem beszélnek erről, vagy kisebbíteni próbálják ennek a jelentőségét. Rózsa apja a pedagógus-szakszervezet egyik vezető kádere volt, ám tagadta hátterét. Kepes András szerint az apját, Kepes Imrét nem úgy kell elképzelni, mint egy kémfilmben látható ügynököt, holott Kepes Imre jelentette fel Rajk Lászlót. A volt SZDSZ-es ifj. Rajk László az előző rendszerben Kovácsi Pisti álnéven élt, ami visszaköszönt a rossz emlékű liberális párt egyik gyerek reklámarcaként. A gondot ezeknek az embereknek az esetében a hazugság, illetve a kapcsolatrendszerük használata jelenti – világított rá a kutató.

Mező Gábor szerint Juszt László kilóg a sorból, javára kell írni, hogy őszinte volt. Őt egy újságíró félve kérdezte a miniszterhelyettes apja múltjáról, de elképesztő az az agresszió, amivel Juszt a kérdésre reagált. Juszt azt állítja magáról, hogy a magát a semmiből felépítő ember – fogalmazott a kutató.
A kapcsolatok fontosságát is kiemelte, melyeket sok veterán kommunista tévés a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén és az Idegen Nyelvek Főiskoláján szerzett. 

Nem lehet tudni, hogy az itt végzettek valójában kinek dolgoztak, ezért ők szerinte nemzetbiztonsági szempontból potenciális veszélyforrások, mint Frei Tamás, Hardy Mihály, Radnai Péter. 

– Miért pont a Libri sztárszerzője csinálhatott egy kávézóhálózatot? – tette fel a kérdést. Mező Gábor leszögezte: nincs olyan, hogy független és objektív sajtó, akik ezt mondják, úgy tesznek, mint a jól csengő jelszavak mögé bújó kommunisták.

Borítókép: A kötet szerzőjével Andor Éva beszélgetett (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.