Így juthatnak el külföldi egyetemre a magyar diákok

Indul a Pannónia Ösztöndíjprogram.

Forrás: MTI2024. 03. 25. 11:15
Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az európai egyetemekre, hanem a világ bármely egyetemére eljuthatnak a diákok, a kutatók és az oktatók a Pannónia Ösztöndíjprogramban –jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a közszolgálati televízió műsorában.

Varga-Bajusz Veronika leszögezte: igyekeztek kijavítani a Magyarország számára felfüggesztett Erasmus-program hibáit, ezek egyike, hogy nemcsak uniós, hanem egyesült államokbeli, közép-ázsiai vagy távol-keleti egyetemekre is kiutazhatnak az ösztöndíjat elnyerők,

ráadásul lehetőség van fél- és egyévesnél rövidebb, akár egy-két hónapos mobilitásra is.

A tanulmányok szerves részéve tették a mobilitást, ezért kötelező kreditelismerés van, ha külföldi egyetemre megy egy hallgató: a tanulmányi eredményeit figyelembe kell venniük a magyar egyetemeknek.

A helyettes államtitkár rámutatott: a Pannónia Ösztöndíjprogramban tízmilliárd forint áll rendelkezésre, amiből közel nyolcezer diák, kutató és oktató utazhat külföldi egyetemekre. Az ösztöndíj összege 350-500 ezer forint havonta, amit megélhetésre fordíthatnak az érintettek ugyanúgy, mint az Erasmusnál, de

igyekeztek magasabb összeget meghatározni, mint ami az uniós programnál elérhető.

Varga-Bajusz Veronika jelezte, hogy a modellváltó egyetemeknek januárig lehetett pályázni, a Tempus Közalapítvány pedig másfél hete döntött a felosztásról. Időközben az egyetemek kiírták a belső pályázataikat, a nyertesek szeptembertől már utazhatnak a világ vezető egyetemeire a bilaterális kapcsolatokon keresztül.

 

Akkor is folytatódik, ha megmarad az Erasmus

Azután is szeretnék megtartani a Pannónia Ösztöndíjprogramot, ha sikerült megállapodni Brüsszellel az Erasmus folytatásáról, hiszen a két program kiegészíti egymást. Varga-Bajusz Veronika ugyanebben a témában a Kossuth rádió reggeli műsorában a brüsszeli tárgyalásokról elmondta: két pillére van az egyeztetéseknek.

Az egyik, hogy a tavalyi évi pályázatokhoz a hazai modellváltó egyetemek hozzáférhessenek, ehhez hosszabbítási engedély kellene. A másik pedig, hogy a kifogásolt problémák esetében megállapodás szülessen.

Ugyan közeledtek az álláspontok, ám

négy és fél hónapja a magyar javaslatokra nincs válasz,

időhúzási taktikát látnak Brüsszel részéről, megtorpantak a tárgyalások, ezért is döntöttek a Pannónia Ösztöndíjprogram elindításáról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.