Karácsony szövetségesei hallgatnak a főpolgármester pénzhordó emberének meggyanúsításáról

Karácsony Gergely főpolgármester politikai szövetségeseibe ismét belefojtotta a szót a kampányfinanszírozási botránysorozat legújabb állomása. Mint megírtuk, Perjés Gábort, Karácsony táskás emberét meggyanúsíthatták a hatóságok a 99 Mozgalom félmilliárdos, ládikás pénzgyűjtése miatt. Az ügyről azonban a DK, a Momentum, a MSZP és Párbeszéd is hallgat.

2024. 03. 03. 15:27
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2024. február 8. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszának tervezett komplex megújításról tartott sajtótájékoztatón az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatalban 2024. február 8-án. Az idén indulhat a megújítás tervezés, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövõ évben kezdõdhet el és a következõ ciklus végére valósulhat meg. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítottként hallgattak ki egy embert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom ötszázmilliós „mikroadományaival” kapcsolatban – írta meg pénteken a Magyar Nemzet, ahogy rögzítettük azt is: a gyanúsított minden bizonnyal Perjés Gábor, a 99 Mozgalom hivatalos képviselője, vagyis Karácsony Gergely táskás embere. A félmilliárd forint forrása ismeretlen, Perjés és Karácsony a nyilvánosság előtt mindössze azt a nehezen hihető mesét adta elő az összegről, hogy az „mikroadományokból” jött össze. Fontos mozzanat, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott előválasztási kampányát.
 

Hullanak a fejek

Tekintve, hogy Perjés Gábor mellett Karácsony másik fontos embere, Tordai Csaba jogi főtanácsadó is képbe került korábban a hatóságoknál, kérdést intéztünk a baloldali pártokhoz: mit szólnak a legújabb fejleményekhez, valamint hogy továbbra is töretlen-e a bizalmuk a főpolgármester iránt.

Karácsony szövetségesei, így az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum nem válaszoltak kérdéseinkre. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a Donáth Anna vezette politikai párt részéről valamelyest erodálódhatott a bizalom, hiszen még kérdésünk elküldésének napján bejelentették: külön listán indulnak Budapesten a nyári önkormányzati választáson.

 

Karácsonnyal elégedetlen ellenzékiek

A Karácsony Gergely vezetésével kritikus ellenzéki pártok közül az LMP azt jelezte lapunknak, hogy „oldaltól függetlenül a korrupció minden formáját” elítélik. A Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman pedig kérdésünkre kifejtette, hogy „már korábban is nyilvánvaló volt mindenki számára: követhetetlen és minden átláthatóságot nélkülöző volt Karácsony Gergely kampányának finanszírozása. Ahogyan 2019-ben, úgy 2024-ben sem támogatjuk Karácsony Gergely indulását.” Brenner Koloman kiemelte, hogy kezdeményezte egy fővárosi vizsgálóbizottság felállítását a Lánchíd ügyében, hogy tisztázódjon: felelősen bánt-e a főváros a rá bízott forrásokkal. „A baloldali pártok ennek ellenére valószínűleg továbbra is támogatják Karácsony Gergelyt, a Jobbik – Konzervatívok viszont önálló budapesti listával kívánja a polgári Magyarországban gondolkodó budapesti választókat megszólítani” – zárta válaszát Brenner.

 

A nyomozás fókuszában a mikroadományok

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ jelentését, amit a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Ebből többek között kiderült: a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi valutát a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

Az ügyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett. A bank megállapította, az adományládákba nem férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt, de ezen kívül más problémák is voltak a mikroadományos mesével. Az ügyben végül költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt indult nyomozás.

Tavaly novemberben Perjés Gábor otthonában, illetve Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában is tartottak házkutatást. Utóbbi helyszínen okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglaltak le.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.