Lecsapott a „csendes gyilkos” Csévharaszton, a rendőrök már csak az idős asszony és a kutyája holttestét találták meg

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy visszaáramoljon az égéstermék, és szén-monoxid keletkezzen.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság2024. 03. 14. 15:17
null
Budapest, 2016. április 26. Rendõrök és tûzoltók dolgoznak 2016. április 26-án egy családi ház elõtt a XVI. kerületi Szakoly utcában, ahol valószínûleg szén-monoxid-mérgezésben ketten meghaltak. A tûzoltók az épületben egy 40 év körüli nõt és egy 10 év körüli gyermeket találtak a földön fekve, a mentõk megállapították, hogy mindketten meghaltak. A tûzoltók a házban mûködõ gázkészülékeknél kimutatták a szén-monoxid jelenlétét, feltehetõleg a magas koncentrációja okozta a mérgezést. MTI Fotó: Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltömődött kémény okozott szén-monoxid-mérgezést Csévharaszton, egy idős nő és egy kutya holttestét találták meg a tűzoltók – adta hírül lapunknak eljuttatott közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tájékoztatás szerint csütörtök délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Pest vármegyei Csévharaszton egy holttestet találtak. A családi ház idős lakóját napok óta nem látták a szomszédok, ezért bejelentést tettek a 112-es segélyhívószámon. 

A rendőrök és a mentők behatoltak az épületbe, ahol megtalálták az idős nő holttestét és egy elpusztult kutyát. Az épületben erős füstszagot lehetett érezni, ezért értesítették a tűzoltókat. A tűzoltóegységek átvizsgálták a hatvan négyzetméteres épületet, de tűzre utaló jelet nem találtak. 

A ház kéménye és a kandallóra kötött füstcső teljesen el volt tömődve, így feltehetőleg a visszaáramló füst és a tökéletlen égés miatt keletkezett szén-monoxid okozta a tragédiát.

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy visszaáramoljon az égéstermék, és szén-monoxid keletkezzen. 

Családi házakhoz nem megy automatikusan a kéményseprő, időpontot kell foglalni az ingyenes kéményellenőrzés érdekében. Ahol fával fűtenek, ott évente, ahol gázzal, ott kétévente érdemes kéményseprőt hívni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.