Már egy napja megszülethetett a kisfiú, akit inkubátorban találtak

A két kiló hat dekagrammal született koraszülött babát Máténak nevezték el a dolgozók.

2024. 03. 11. 21:43
dr. Berdó Éva neonatológus szakorvos, a Hetényi Koraszülött Osztályának részlegvezető főorvosa. A 34-35. hétre született baba az eddigi vizsgálatok szerint egészséges
Fotó: Szoljon/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint egy napja megszülethetett a szolnoki Hetényi Géza kórház inkubátorában szombaton talált kisfiú, mielőtt az életmentő készülékbe helyezték. Ezt a kórház szakemberei a köldökcsonk száradásából állapították meg. A két kiló hat dekagrammal született koraszülött, de egészséges babát Máténak nevezték el az őt megtaláló dolgozók – írja a Szoljon.

Babamentő inkubátor jelzett szombat este nyolc óra húsz perckor. 

A kolléganőm, a koraszülött intenzívre ügyelő Topai Krisztina azonnal lejött a nővérekkel, és itt találtak egy egészséges, két kilogramm hat dekagrammos kisfiút

– mutatta az életmentő inkubátort Berdó Éva neonatológus szakorvos, a kórház koraszülöttosztályának részlegvezető főorvosa.

Beszámolójából kiderült, a baba az érettségi jegyek alapján koraszülött volt. Nem hűlt le, a köldökcsonk ugyan nem volt elkötve, de már száradófélben volt, ami azt jelenti, hogy 24 órán túl születhetett meg. A babát azonnal felvitték az osztályra, ahol meleg inkubátorba helyezték.

Nem volt lehűlve, de ennek elkerülése érdekében ezt a módszert kell alkalmazni, hiszen ő egy koraszülött baba, körülbelül hét és fél hónapra született. A terhesség az negyven hét, és az érettségi jegyek alapján ez a kisfiú 34-35 hetes. Jól táplálható volt, de kiegészítésképp kapott még infúziót is, és a laborvizsgálat azt mutatta, hogy nem volt fertőzés a szervezetében, ami egyébként a koraszülöttek esetében negyven százalékra tehető. Óriási szerencse, hogy nem volt légzészavara sem, így nem igényelt gépi lélegeztetést

– hangsúlyozta a főorvos.

A kórház értesítette a védőnőt is. Ilyenkor az a szabály, hogy egy határozat születik, és örökbe adható, amennyiben harminc napon belül nem jelentkezik érte az anya – tette hozzá. 

Borítókép: Berdó Éva neonatológus szakorvos, a szolnoki Hetényi Géza Kórház koraszülöttosztályának részlegvezető főorvosa (Fotó: Szoljon/ Mészáros János

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.