Meghalt Tordy Géza + galéria

A Nemzet Színésze 85 éves volt.

2024. 03. 30. 22:18
20200219_Andorai Péter temetés_SZL02
Tordy Géza 2020-ban, Andorai Péter temetésén Fotó: Bors/Szabolcs László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze – tájékoztatta a művész családja a Nemzeti Színházat.

A Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nyolcvanöt esztendős volt.

Temetéséről később intézkednek.

Tordy Géza 1938. május 1-jén született Budapesten. Pályája kezdetén a Vígszínház és a Madách Színház voltak számára a meghatározó szellemi műhelyek. 1982-től a Színház-és Filmművészeti Egyetemen tanított, majd két vidéki nagyváros színházi életére is meghatározó befolyást gyakorolt: 1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak, 1992-től 1995-ig pedig a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként dolgozott. 1995  és 2021 között a Budapestu Kamaraszínház főrendezőjeként végzett művészi tevékenységet. 

 

A Kossuth-díjat 1991-ben kapta meg. A Nemzet Színésze cím birtokosává 2008-ban vált, miután az elhunyt Raksányi Gellért helyére lépve megkapta ezt a kitüntető címet is. 

Még a közelmúltban is filmezett: a Hadik című, 2023-ben bemutatott történelmi filmben ő játszotta Károlyi tábornokot. Sokak emlékezetében él, hogy a Várkonyi Zoltán rendezte, A kőszívű ember fiai című filmben ő alakította Baradlay Jenőt. 

A magyar filmművészet más, legendás hírű alkotásaiban is szerepet játszott: így ott volt a Fábri Zoltán rendezte Húsz óra vagy a Sára Sándor rendezte 80 huszár című filmek alkotóközösségében is. 

Borítókép: Tordy Géza (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.