Mit kell tudni a gépjárműadóról?

Több változás is van az elmúlt évhez képest.

Forrás: Ripost2024. 03. 02. 14:35
null
Hegyeshalom, 2018. január 6. Jármûvek várakoznak 2018. január 6-án az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pont közelében, ahol a megnövekedett forgalom miatt hat kilométeres torlódás alakult ki. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai. Március 15. helyett ugyanis elegendő április 15-ig befizetni az adót – írja a Ripost.

 

Ősszel is kell fizetni?

Sőt, az idei évtől az évi két alkalom (március 15. és szeptember 15.) helyett már csak egyszer, egy összegben kell gépjárműadót fizetni. Korábban többször előfordult, hogy az érintettek az adó egyik felét befizették, a másikról megfeledkeztek vagy épp duplán küldték az összeget.

 

Mit kell feltüntetni az átutalásnál?

Átutalásnál a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

 

Lehet részletben is fizetni?

Amennyiben problémát okozna az évi egyszeri fizetés, érdemes részletfizetést kérni: a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) ez csak néhány kattintás. Újabb könnyítés, hogy ettől az évtől a részletfizetés mindenkinek automatikusan jár, aki kéri.

A családok, a lakosság vagy például az egyéni vállalkozók az öthavi, pótlékmentes részletfizetést június 30-ig, évente egyszer vehetik igénybe. Bármely egyéb felmerülő kérdés estén ide kattintva érdemes kezdeni a válaszok keresését.

 

Kiknek kell befizetniük a gépjárműadót?

A járműnyilvántartásban az év első napján szereplő üzemben tartónak, ha nincs ilyen, akkor pedig a tulajdonosnak. Az év közben, újonnan vagy újra forgalomba helyezett autóknál a járműnyilvántartásban a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján szereplő üzemben tartónak kell fizetnie. Ha nincs ilyen, akkor pedig szintén a tulajdonosnak. Az „I” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű után pedig az adót az fizeti, akinek a nevére a rendszámtáblát a hatóság kiadta.

 

Hogy lehet befizetni?

A befizetés több módon is lehetséges: átutalással, a NAV ügyfélszolgálatainál bankkártyával, az Ügyfélportálról indított befizetéssel (bankkártyával, házibankos utalással), illetve sárga csekkel is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.