Több mint százmilliós kártérítés jár a West Balkán-áldozatok hozzátartozóinak

A 13 évvel ezelőtti tragédiában három lányt halálra nyomott a tömeg.

2024. 03. 25. 17:52
null
Budapest, 2015. november 8. A Nyugati pályaudvar és a felújított Nyugati tér esti kivilágításban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 110 millió forint kártérítést, ennek mostanra több mint 52 millió forintot kitevő kamatát és további másfél millió forint költségtérítést kell megfizetnie a West Balkán-ügy három elítéltjének – írja a Hvg360. A 13 évvel ezelőtti tragédiában három lányt halálra nyomott a tömeg, az áldozatok közül kettőnek a családja perelte be a börtönből már kiszabadult felelősöket.

Mint ismert, 2011. január 15-én a fővárosi Nyugati téren lévő West Balkán szórakozóhelyen tartottak rendezvényt. A büntetőperben azt állapították meg, hogy a 300 fő biztonságos befogadására alkalmas West Balkán bulijára 4200 belépőkarszalaggal készültek a szervezők. A tragédiát az okozta, hogy a résztvevők létszámához képest szűk lépcsőházban két irányba is áramlottak a fiatalok a különböző szinteken zajló műsorok miatt, miközben a téren bejutásra várókat gyorsított ütemben engedték be. Máig tisztázatlan körülmények között

pánik tört ki, a közlekedőn feltorlódott tömegben pedig szabályosan összepréseltek három tizenéves lányt.

A kártérítési pert három felelős ellen indították: az egyik ügyvezető, valamint a rendezvény két szervezője ellen. Mindhármukat 2013-ban jogerősen bűnösnek találták halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében. A bíróság végül a szülőknek 30-30 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. Mivel azonban közülük ketten eredetileg ennél kevesebbet, 25 millió forintot kértek keresetükben, az eljárási szabályok alapján ők ennek megfelelő összeget kaphatnak. A testvéreknek fejenként 10-10 millió forint kártérítés jár.

A portálnak az egyik áldozat szülője azt mondta: a majdnem egy évtizedig tartó polgári per soha nem a pénzről szólt, és szerinte úgysem tudják majd behajtani a kártérítést.

Borítókép: A Nyugati tér (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.