Magyarországot nem rángathatják bele a háborúba

Napirend előtti felszólalásokkal folytatta munkáját az Országgyűlés.

2024. 03. 25. 13:39
Országgyűlés Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A migrációs folyamatok egyidősek az emberiséggel, azonban szembejött a valóság azokkal, akik ezzel a leegyszerűsítő válasszal akarják eltolni maguktól a problémát – fogalmazott Illés Boglárka a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: az illegális migrációval szembeni kihívás kilenc év elteltével sem csillapodott. Mint mondta, az Európai Unió elhibázott migrációs politikája olyan szívóhatást fejt ki, amely még több, nemcsak nehézségben élő, de az embercsempészettel nyerészkedni kívánó bűnözőknek, valamint terroristáknak is meghívót jelent.

Jelezte, hogy a hazai szigorításoknak köszönhetően 2015 óta több mint egymillió illegális határátlépési kísérletet sikerült megakadályozni. Kiemelte, hogy az illegális migrációt meg lehet állítani.

Válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a brüsszeli elit és a magyar baloldal is migrációpárti. – A közös bennük az, hogy mindegyik Soros György kitartottja – jelentette ki az államtitkár. Felidézte: Dobrev Klára korábban arról beszélt, hogy a migráció egy zseniális kommunikációs trükk, míg Gyurcsány Ferenc a migránsok kapcsán azt mondta, hogy békés, ünnepelni vágyó tömeg érkezik.

Ünnepeljen csak velük Gyurcsány Ferenc

– tette hozzá az államtitkár. Elmondta, hogy a DK a kötelező betelepítési kvótákért gyűjtött aláírásokat, a magyar baloldal pedig megszavazta az európai parlamentben a migrációs paktumot. Rétvári Bence ismertette, hogy amikor Magyarország lesz az EU soros elnöke, azért fognak erőfeszítéseket tenni, hogy a külső határok védelme legyen a legfontosabb, nem a tömeges betelepítés.

 

A háborúnak csak a béketárgyalások vethetnek véget

– Európa vezetői háborús pszichózisba kerültek, és nem képesek belátni, hogy a szomszédunkban dúló háborúnak nincs katonai megoldása – erről már Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselője beszélt a napirend előtti felszólalásában. Felhívta a figyelmet, hogy a Brüsszel által bevezetett szankciók fordítva sültek el, mivel Oroszország helyett Európát találták el.

Emmanuel Macron francia elnök egyértelművé tette, hogy nem nyelvbotlás volt, amikor arról beszélt, hogy nyugati katonákat kellene Ukrajnába küldeni

– ismertette a kormánypárti politikus. Jelezte, hogy a nyugati világ vezetői nem a békéért, hanem a háborúért dolgoznak. Leszögezte, hogy továbbra is mindent megtesznek azért, hogy Magyarországot ne tudják belerángatni a konfliktusba.

– Az előttünk álló időszak egyik nagy kérdése, hogy lesz-e háborús eszkaláció – válaszolta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett: sokan kimondottan szeretnék, hogy Európa belesodródjon a háborúba. Mint mondta, az EU 2022 óta 88 milliárd eurós támogatást adott Ukrajnának, ám ezt az összeget másra is lehetett volna fordítani.

Ha Európában háború van, akkor az óriási vérontást jelent. Nem lenne szükségszerű, hogy ezt a mi generációnk is átélje. A kormány változatlanul tartja az álláspontját, hogy a háborúnak csak a béketárgyalások vethetnek véget

– rögzítette az államtitkár.

 

Karácsony Gergely egy báb

Csárdi Antal, az LMP politikusa napirend előtt elmondta, hogy Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltet két ember támadja, Karácsony Gergely jelenlegi és Tarlós István volt főpolgármester. Hozzátette: a korábbi városvezető szerint nem lesz változás a közgyűlésben, kár harcba indulni, az LMP szerint azonban lehet olyan alternatívát mutatni a budapestieknek, amely egy fejlődő város képét jelenti.

– Egyértelmű feladata a főpolgármesternek, hogy foglalkozzon Budapest egészségügyi ellátásával, beszéljen a kórházfelújításokról – mondta. Kifogásolta azt is, hogy a nyolc éve állami kézbe került HÉV-vonalakon nem cserélték le a szerelvényeket. Szükségesnek tartotta azt is, hogy legyen főpolgármester-jelölti vita. – Ha Karácsony Gergely, valamint a kormánypárti Szentkirályi Alexandra sem lép villamos elé, akkor lehetővé válik a vita – mondta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, Szentkirályi Alexandra Tarlós István főpolgármestersége alatt bizonyított, jól segítette a munkát.

Amikor 2019-ben befejezték a tevékenységüket, Budapest tiszta, rendezett volt, anyagilag jól állt

– emlékeztetett. Hozzátette: a kormány a fővárosnak 130 milliárd forintot biztosított egészségügyi fejlesztésekre. Az elmúlt évek baloldali városvezetéséről azt mondta, Karácsony Gergely egyértelműen báb. Szerinte pénzek tűntek el a fővárosban, példaként a Lánchíd felújítását említette, de szólt arról is, hogy a főváros számlája négymilliárd mínuszban van, és 154 milliárd forint az adósságállománya.

 

A választások tisztaságáért aggódik a Gyurcsány-párt

A DK-s Oláh Lajos arról beszélt napirend előtt, hogy június 9-én két választást is tartanak egy időben, majd szóvá tette, hogy továbbra sem zárták be a választási csalásra lehetőséget adó kiskapukat. Szerinte azért, mert a kormánypártok a kedvezményezettjei a mostani rendszernek.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára azt mondta, kíváncsian figyelte, hogy V. László, akit elítélt a fővárosi ítélőtábla választás rendje elleni bűntett, azaz választási csalás miatt, bejön-e az ülésterembe.

Nem jött be és nem ő adta elő a felszólalást

– jegyezte meg. – Ez a bűntett jogerős – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: Varju László korrupciós jellegű elkövetési módon egy képviselőjelöltet akart meggyőzni arról, hogy lépjen vissza. – Jó lett volna, ha erről beszél a képviselő felszólalásában, és az is, ha az esetről levonnak bizonyos következtetéseket – jegyezte meg. Arra biztatott, figyeljék, hogy a mostani visszalépések nem ilyen esetek miatt történnek-e meg. – Mielőtt másokra mutogatnak, jó lenne, ha megtisztítanák a saját soraikat a választási csalások elkövetőitől – fogalmazott az államtitkár.

Borítókép: Az Országgyűlés (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.