Svédország öngyilkosságot követ el a migránsok inváziója alatt

Jelentősen megváltozott az a kép, amelyet a világban Svédországról alkottak. Svédország alacsony bűnözési rátájú országból mára a nyugat-európai átlagot jóval meghaladó gyilkossági aránnyal rendelkező állam lett. A társadalmi zavargások, a felgyújtott autók, a mentőszolgálat munkatársai elleni támadások és a zavargások visszatérő jelenségek, a lövöldözések pedig olyan gyakoriak, hogy már alig kerülnek be a címlapokra.

Forrás: V4NA2024. 03. 25. 12:40
Sweden has seen the arrival of millions of migrants in recent years (Photo: Johan Nilsson/TT News Agency/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egykor Svédország volt az az északi ország, amely kis népessége ellenére számos jelentős innovációért és vállalkozásért volt felelős, és egyedülálló társadalmi kohézióval és biztonsággal rendelkezett. Aztán hirtelen szélesre tárták a határokat, és migránsok millióit engedték be az országba a világ legdiszfunkcionálisabb társadalmaiból és kultúráiból – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Jelentősen megemelkedett a bűnözési ráta, mióta tömegével áramlanak be a migránsok Svédországba (Fotó: Narciso Contreras/Anadolu via AFP)

Hogyan hatott a nagyarányú bevándorlás, az elszabadult bandabűnözés, a példátlan robbantások és lövöldözések a mai Svédország-képre? A Svédek a nagyvilágban, egy 1938 óta létező nonprofit és politikailag független szervezet közelebbről is megvizsgálta.

Külföldön élő svédek nézőpontjából szerettük volna megtudni, hogyan látja a környezetük Svédországot. A külföldön élő svédek fontos nagykövetei Svédországnak, mert hozzájárulhatnak ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk az ország megítéléséről

– mondja Cecilia Borglin, a Svédek a nagyvilágban főtitkára. Az eredmények azt mutatják, hogy a Svédországról külföldön alkotott kép egyre megosztottabb. Míg egykor egyöntetűen egyetértettek abban az emberek, hogy Svédország egy biztonságos, virágzó jóléti állam, ma már egyre nagyobb azoknak a tábora, akik szerint nem érdemes ott élni.

A bűnözés mellett azzal a ténnyel is szembesülnek szerte a világban, hogy a migránsok nagy csoportot alkotnak a társadalomban, és hogy megnőtt a terrorizmus veszélye.

Giulio Meotti olasz újságíró az Arutz Sheva című izraeli lap vendégrovatában korábban arról írt, hogy Európa egyik legmodernebb országa a multikulturalizmus és a tömeges bevándorlás miatt összeomlóban van. Meotti megemlíti a rivális csoportok közötti zavargásokat országszerte, a rendőrök elleni erőszakos, fegyveres támadásokat, a nők ellen elkövetett mindennapos nemi erőszakot, és azt, hogy már tizenéves gyerekek is a bandákhoz verődnek. Gyakran pedig meg is halnak egy-egy összetűzésben.

A rendőrök egyre kevésbé tudják felvenni a harcot a kiskorú migránsokat is a soraikban tudó bűnbandák ellen (Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
A rendőrök egyre kevésbé tudják felvenni a harcot a kiskorú migránsokat is a soraikban tudó bűnbandákkal (Fotó: Jonathan Nackstrand/AFP)

A radikális demográfiai változást, amely jelenleg zajlik, az állam támogatja – írja Meotti, és megemlíti, hogy 1975-ben a svéd parlament egyhangúlag úgy döntött, hogy Svédországnak multikulturális országnak kell lennie. Akkoriban a bevándorlók több mint 40 százaléka finn volt.

2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati, 52 százaléka pedig muszlim országokból érkezett. A jelenlegi ütemben a svédek 2065-re kisebbségbe kerülnek

– írja Meotti, idézve Kyösti Tarvainent, a helsinki Aalto Egyetem professzorát.

A változás további következménye, hogy Svédország alacsony bűnözési rátájú országból a nyugat-európai átlagot jóval meghaladó gyilkossági rátával rendelkező lett. A társadalmi zavargások, a felgyújtott autók, a mentőszolgálat munkatársai elleni támadások és a zavargások visszatérő jelenségek, a lövöldözések pedig olyan gyakoriak, hogy már alig kerülnek be a címlapokra.

Borítókép: Migránsok millió érkeztek Svédországba az elmúlt években (Fotó: Johan Nilsson/TT News Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.