Űrpolitikát is tanítanak Magyarországon

Jól halad a hazai űrprogram.

2024. 03. 23. 20:24
Illusztráció (Fotó: Pexels)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajlik a következő magyar űrhajós kiválasztása, a hazai űroktatás első okleveles szakemberei is megvannak már, és ugyan még nem ipari mértékű a magyar program, de végtelennek tűnnek a lehetőségek – írja a Világgazdaság. A lap beszámolt a Figyelő és a Világgazdaság évadnyitó innovációs konferenciájáról, amelyen előadást tartott Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa.

– Időarányosan jól állunk a stratégiával – közölte a miniszteri biztos, aki ismertette: a 2021-ben meghatározott magyar űrstratégia nyomán a hazai egyetemek összefogtak, hogy az űrprogramhoz űroktatás is társuljon. Miként a Budapesti Műszaki Egyetem nemrég beszámolt róla, ez az oktatás nagyon jól alakul:

február 24-én 72 hallgató kapott szakképesítést a következő területeken: űrtechnológiai szakember, űrtudományi szakember, űrpolitikai tanácsadó, valamint innovatív táplálkozás- és egészségtudományi szakember.

– Magyar űriparról még nem beszélhetünk, jelenleg az inkubációnál tartunk, Csehország és Lengyelország utolérése lehet a következő elérhető cél. Nem lehet és nem is érdemes úgy megkísérelni fejleszteni egy gazdasági szektort, hogy csak ráöntjük a pénzt – jelentette ki a kormánybiztos. Hozzátette: mindig és mindenhol van olyan része a közvéleménynek, amely sokallja az űrprogramra költött pénzt, ám igyekeztek elindítani a vonatkozó innovációs folyamatokat, és kiválasztották a fő fejlesztési irányokat, amelyek katalizálni tudják az egész programot.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint az űripar globális árbevétele 427 milliárd dollárról több mint 1100 milliárd dollárra nő 2040-re, másképpen az egyik legjobban növekvő iparág – ebbe kíván becsatlakozni hazánk is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.