Végre felzárkózhatnak a vidéki nagyvárosok, gyengülhet a budapesti vízfej

Egyre több magyar település jelenik meg a potenciális befektetési helyszínek között.

Forrás: Világgazdaság2024. 03. 16. 8:05
null
Debrecen, 2023. június 16. A Debreceni Református Nagytemplom 2023. június 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari-logisztikai beruházások a teljes ingatlanpiacra hatással lehetnek Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke szerint. A szakember a Világgazdaság podcastjében elmondta,  a héten Cannes-ban zajló ingatlanszakmai világkiállításon egyre több vidéki magyar város jelenik meg potenciális befektetési helyszínként kínálva magát. Eközben Győr, Kecskemét és Debrecen sikereit mások is megirigyelték, idén Békéscsaba és Kaposvár az újonc a vidéki településeket megerősítő befektetésekért zajló versenyben. 

A szakember szerint mindez annak köszönhető, hogy mostanra vidéken létesül az ipari-logisztikai szektorban az épületállomány immár több mint harminc százaléka, annak ellenére, hogy korábban ez a terület is Budapest-centrikus volt.

A fókuszeltolódásnak köszönhetően a körülbelül ötmillió négyzetméteres, illetve azt meghaladó ipari-logisztikai épületállományból másfél millió négyzetméter most már vidéken található.

A vidéki projektekben nagyobb a potenciál a szakértő szerint, ugyanis ott nagyobb a kereslet a jól fizető munkahelyek iránt, főleg az egyetemi városokban, ahol van egy jelentős fiatalszakember-kibocsátás is a munkaerőpiacra. 

A podcastben kitértek a fenntarthatósági szempontokra is, kiderült, az ingatlanbefektetők is nézik, hogy milyen ökológiai lábnyoma van a beruházásnak. Ennek eredményeként pedig a helyi építőanyagok, a helyi kivitelezői tudás elsőséget élvez, vannak azonban olyan technológiák, amelyek nem feltétlenül elérhetők hazai vállalatoknál, és ezt adott esetben külföldről kell beszerezni. 

Borítókép: A Debreceni Református Nagytemplom (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.