Elhanyagolt és balesetveszélyes: ennyi maradt a Főkert erdősítési projektjéből

Két évvel ezelőtt a Főkert a lakosok tiltakozása ellenére faültetésbe kezdett a XVII. kerületben. Meglátogattuk a területet, amely az évek során elhanyagolttá és balesetveszélyessé vált.

2024. 04. 09. 16:13
Rákoskert
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Főkert még két évvel ezelőtt kezdett erdősítésbe Rákoscsabán, Rákoskert vasútállomás közvetlen közelében. A területen, amelyet a helyiek korábban kutyasétáltatásra és rekreációs tevékenységek végzésére használtak, a Főkert mindenfajta társadalmi egyeztetés nélkül speciális erdősítésbe kezdett, annak ellenére, hogy a közelben lakók több fórumon is ellenérzésüket fejezték ki a projekttel kapcsolatban. 

Rákoskert
Fotó: Havran Zoltán

A főváros ennek ellenére folytatta az erdősítést, amelynek részeként erdőfoltokat alakítottak ki, ezekben pedig számos növényt és fafajtát helyeztek el, így biztosítva a biodiverzitást. Azonban 

az ültetések, és a frissen ültetett növényeket körbevevő csirkeháló befejezése után a Főkert magára hagyta a területet. 

Ennek eredményeként mostanra a területen elültetett fák döntő többsége kiszáradt, és csak a kiszáradt csonkok, illetve a csirkehálókat és a cserjéket támasztó botok erdeje maradt hátra. 

Rákoskert
Fotó: Havran Zoltán

Timmel Ede, a kerület önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, a helyi lakosok rendszeresen panasszal élnek a mostanra balesetveszélyessé váló projekt maradványaival kapcsolatban, ugyanis a kutyák rendszeresen fennakadnak és megsérülnek a hálóban. Szintén probléma, hogy a területen nyaranta combközépig ér a gaz, ami ellehetetleníti a helyieket, hogy a területet érdemben használják. Emellett a magas növénytakaró elrejti a kiszáradt facsemetéket védő hálót és karókat, ezzel még balesetveszélyesebbé téve a területet. 

Rákoskert
Fotó: Havran Zoltán

Borítókép: Az elhanyagolt rákoskerti erdő (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.