Így csapott le a jégeső a Dunántúlon

Látványos videók készültek több városban is.

2024. 04. 17. 8:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős széllel robbant be a hidegfront Tolna vármegyébe kedden, Szekszárdon az eső mellé még jég is érkezett.

A Tolna vármegyei hírportál videót is közzétett, amelyen jól látni és hallani is a fagyott eső kopogását, szerencsére azonban aprócska mérete miatt nem okozott semmiben sem kárt.

Nem Szekszárd volt az egyetlen, ahol az elmúlt napokban jégeső esett: Mosonszolnokra ítéletidővel érkezett meg a lehűlés, a közösségi médián jelenlévő MetKép - Viharok és érdekességek csoportban egy felhasználó képeket és videókat is közzétett arról, hogyan zúdult borsónagyságú jég az égből, amelyet rövidesen erős zápor váltott fel.

Sopronban is kijutott a jégből, a városból az erős szél és jégeső űzte el a korai nyarat, néhány perc alatt 5 fokott esett a hőmérséklet, amely azóta további 15 fokkal lett kevesebb.

 

 

Szolgálatba állt az országos jégkármérséklő rendszer

Épp időben üzemelték be az országos jégkármérséklő rendszert (jéger), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az ország 986 pontjáról juttat ezüst-jodidot a felhőkbe a rendszer, ez pedig

minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban,

emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A módszer lényege, hogy az elégetett ezüst-jodid feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.