Így működik a Gyurcsány-módszer a IV. kerületben

Az elmúlt öt évben Óbuda baloldali alpolgármestere sorra emelte fel a régi baloldali oligarchákat, és ennek az újpestiek itták meg a levét. Trippon Norbertnek viszont, úgy tűnik, nincs más választása: ha továbbra is helyzetben akar maradni, kénytelen a Gyurcsányhoz közeli vállalkozókat beengedni a kerületbe.

Forrás: Origó2024. 04. 13. 16:01
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2024. február 24. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 20. évértékelõ beszédét tartja a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. február 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába háborognak az újpesti lakosok, Gyurcsány Ferenc teljesen behálózta a kerületet, Trippon Norbert alpolgármesternek pedig elemi érdeke, hogy ezt hagyja – írja az Origó.

A lap szerint szemléletes, hogy egy korábbi VII. kerületi vendéglős cég is helyzetbe kerülhet mint építőipari vállalat. A Mpiima Vendéglátó – mára Építőipari – Kft. ugyanis építési és bontási munkára 290 millió forint értékben nyert el közbeszerzést 2020-ban a helyi vagyonkezelőtől.

Forrás: Origó

A vállalat ezt követően Újpest önkormányzatától is kapott egy 300 millió forintos bontási projektet, amelyet további 60 milliós újpesti és egy 147 milliós óbudai megbízás követett. A cégnek jobban bejöhetett a kátyúzás, mint a főzés, hiszen az elmúlt években

a DK-s önkormányzatok megbízásainak köszönhetően megtriplázta árbevételét.

A nagy értékű szerződések között még említésre méltó a 300 millió forintos útfelújítással megbízott ViaNova 87 Kft., amely szintén jól ismert baloldali önkormányzatok környékén. Így például Zuglóban, de a túlárazottnak tűnő Jókai téri felújítással is ez a cég volt megbízva.

De szépen kaszált a Bálványfa General Környezetrendező, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, hiszen egy 150 milliós megbízást kapott Újpestről 2021-ben, amit egy 285 millió forintos konzorciumban elnyert építési (kertépítés, aszfaltozás) munkával fejelt meg a Trippon-féle gazdasági vezetés.

Gyurcsányhoz való közelségüket az is szemlélteti, hogy tavaly 120 milliós közbeszerzést nyertek el a szintén DK-s vezetésű Óbudáról is.

A Park-Tér-Útépítő és Fenntartó Bt.-t is Újpest gyarapította egy 145 millió forintos megbízással, amelyet a szintén baloldali vezetésű Józsefvárostól egy 240 milliós megrendelés, valamint a ferencvárosi önkormányzattól 42 milliós, majd 93 milliós szerződés követett.

Trippon Norbert és Karácsony Gergely (Forrás: Facebook)

A cég a Budapesti Közművek Zrt.-től konzorciumban egy gigaprojektet, 1,8 milliárd forint összegű megbízást is elnyert kertészeti munkákra. De a Kobold’ 2003 Növénytermesztő és Parképítő Kft. Újpestről kapott egy 300 milliós megbízást, amely mellett egy 90 milliós közbeszerzést is elnyertek a szintén baloldali Kispesten, illetve egy 110 milliós megbízást Újbudán.

A Gyurcsányhoz közel álló önkormányzati emberek adják kézről kézre ezeket a jól bejáratott vállalkozásokat

– mutatott rá az Origó, amely szerint Trippon Norbertnek sincs más választása, ha nem szeretné, hogy a DK vezére kihátráljon mögüle.

 

A propaganda mindent megér

A parképítő cégeknél csak a helyi propagandacég járt jobban, hiszen az elmúlt három évben az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. az Újpesti Találkozások kiadványra, a helyi médiaszolgáltatásra és néhány rendezvényre öt tételben közel félmilliárd forintot kapott az önkormányzattól. Az Origó szerint emlékezetes, hogy

a cégnél tavaly nyáron házkutatást tartottak a polgármester gyanús imázsvideói ügyében.

A történet lényege, hogy a 2019-es önkormányzati választás után az újpesti médiacégen keresztül a Glokalis Kft.-t bízták meg olyan videótartalmak legyártásával, amelyekben Déri Tibor polgármester szerepel.

A cég havi hét videóra kapott szerződést, darabonként nettó 180 ezer forintért, így végül száznál is több videónak kellett volna elkészülnie. Csakhogy ezek túlnyomó részét a feltételezések szerint egyik önkormányzati oldalon sem publikálták. A videókat pedig még ki sem adták, így felmerült a gyanú, hogy sok közülük nem is készült el. Emiatt az ügyben nyomozás folyik.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.