Kovács Péter szerint Karácsonynak le kellene mondania, a Jobbik pedig vizsgálóbizottság felállítását sürgeti a hídpénzbotrány miatt + videó

„A választók is látják, hogy a Lánchíd felújítása körül kialakult botrányban valaki lop” – legalábbis Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester szerint. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje pedig az ügy politikai felelősének megtalálását sürgeti.

2024. 04. 09. 18:02
KARÁCSONY Gergely
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hídpénzbotrány új szereplője, valamint a számlagyár működtetésével gyanúsított Vig Mór között gyanús kapcsolatra bukkant a Mandiner. Hegedűs Dániel ügyvéd irodája ugyanazon a címen található, mint Vig cége, a Sunstrike Kft., amelyhez másfél milliárd forint áramlott a felújítást végző A-Híd Zrt.-től.

Vig Mórt tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. Azóta az is kiderült, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből pedig továbbutaltak kilencszázmillió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. A Mandiner hétfőn írta meg, hogy úgy tűnik, hogy miután Vig Mórt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, bevonták Hegedűst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalhatta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

 „Olyan bonyolult ez az ügy, hogy Karácsony Gergely nem fog tudni érdemi magyarázatot adni” – monda a Magyar Nemzetnek Kovács Péter. A XVI. kerület fideszes polgármestere szerint annyit azonban a választók is le tudnak szűrni, hogy valaki lop, de ezt majd a bíróság fogja megállapítani. Kovács Péter szerint a hídpénzbotrány miatt Karácsony Gergelynek le kellene mondania.
Az üggyel kapcsolatban a Jobbik vizsgálóbizottság elállítását sürgette. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje szerint Karácsony a mai napig adós egy elfogadható magyarázattal és továbbra is egy vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza, hogy az ügynek meglegyen a politikai felelőse.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.