Külföldi érdekeket szolgálhat az Átlátszó

A CÖF–CÖKA szerint a Soros-szervezetek által támogatott lap adatigénylései komoly állami forrásokat emésztenek fel.

2024. 04. 23. 17:16
HZ1_9195

20240416 budapest cof sajtotajekoztatoja tordai mate csizadia laszlo ifj lomniczi zoltan havran zoltan magyar nemzet

20240416 budapest cof sajtotajekoztatoja tordai mate csizadia laszlo ifj lomniczi zoltan havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett oknyomozó munkát folytató, a Soros-hálózat prominens entitásai által jelentős összegekkel finanszírozott NGO, az Átlátszó visszatérő rendszerességgel közöl statisztikákat a különböző médiatermékek sajtópereinek eredményeiről. Ugyanakkor érdekes módon a lap arról már kevesebb lelkesedéssel publikál éves kimutatásokat, hogy az állami szektort indokolatlan mértékben elárasztó és a jelentős adófizetői pénzeket felemésztő adatigénylési mechanizmusa révén megszerzett információk alapján milyen arányban indulnak eljárások, de ami még ennél is fontosabb, azok hány százalékban zárulnak az állami szervekkel szembeni, baloldali pártérdekeket kiszolgáló feltételezések jogerős bírósági megállapításával – állapította meg az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítványa (CÖF–CÖKA).

A CÖF–CÖKA elismeri a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának alkotmányos alapjogát, mint a demokrácia előfeltételét, és vallja, hogy ezen alapjogok csak a gyakorlásuk során érvényesülő alkotmányos és törvényi korlátok tiszteletben tartása mellett tölthetik be demokratikus rendeltetésüket. Szintén a civilség princípiumaiból kiinduló, határozott meggyőződésünk, hogy a közügyek és a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében az állampolgároknak joguk van közérdekű információhoz jutni Magyarország bármely állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szervétől, intézményétől

– emelték ki, majd hozzátették: ezen alkotmányos jog kizárólag jóhiszeműen, rendeltetésének megfelelően gyakorolható, amibe nem tartozik bele az állami szféra kapacitásainak szándékos és indokolatlan leterhelése az érdemi program és elképzelések nélküli politikai baloldal érdekeinek kiszolgálása végett.

Éppen ezért jelen közleményünk nyugodtan tekinthető felhívásnak az Átlátszó részére, hogy a médiatermékeket érintő sajtóperek szokásos elemzését követően hasonló részletességgel mutassák be éves bontásban a szervezethez köthető közérdekű adatigénylések során megszerzett információk alapján indult bírósági eljárások eredményességi rátáját is

– zárta közleményét a szervezet. 

Amint arról már korábban beszámoltunk, NGO-kat, civil szervezeteket figyelő lokátort állított munkába a CÖF–CÖKA. A szervezet elnöke, Csizmadia László közölte: a kezdeményezést, amely őrizheti és védheti hazánk érdekeit, a „szellemi honvédők” javaslatára az Átlátszó.hu Ki mit tud elnevezésű projektje kapcsán indították. Az Átlátszó ugyanis több mint 24 ezer adatigénylést valósított meg és tette böngészhetővé az adatokat bárki számára, így azok külföldi érdekeket is szolgálhatnak.

Csizmadia László szerint Magyarország szuverenitásának sérülését is felveti, hogy „külföldről érkező devizák biztosítják az oknyomozói munkát”.

Borítókép: A Civil Összefogás Fórum sajtótájékoztatója (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.