Meg kell tartani a szakképzett munkaerőt Szegeden

A kormánypártok polgármesterjelöltje, Fülöp László szerint évtizedek teltek el úgy, hogy Szeged közel sem aknázta ki a helyzetéből és adottságaiból fakadó előnyöket. Ezért egy átgondolt, jól tervezett és összehangolt városfejlesztési stratégia mentén kívánják Szegedet egy mindenkinek élhetőbb várossá, mindenki otthonává tenni.

2024. 04. 04. 5:15
20240314 Szeged
A Móra Ferenc Múzeum mellett, a Klauzál Gábor-mellszobornál tartotta március 15-i megemlékezését a Fidesz és KDNP. 
Fotó: Karnok Csaba KC
Délmagyarország (DM)
Képen: Fülöp László polgármester jelölt.
Fülöp László március 15-én Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp László, a kormányoldal szegedi polgármesterjelöltje szerint ha ki kellene emelni, hogy mi jelenleg Szeged és a szegediek legnagyobb problémája, akkor egyértelműen a város vezetőségének a nem megfelelő szemléletét lehetne említeni. Hosszú évtizedek teltek el ugyanis, miközben Szeged közel sem aknázta ki a helyzetéből és adottságaiból fakadó előnyöket.

Ettől nem teljesen független, de nagyon komoly problémacsoport az elvándorlás és a város egyre csökkenő megtartó képessége. Annak ellenére, hogy itt van a Szegedi Tudományegyetem, és a térség adottságai kifejezetten jók, a város képtelen hosszú távon megtartani a munkaerőt. Azt látjuk ugyanis, hogy különösen a szakképzett munkaerő olyan városokat választ, ahol versenyképesebb állásokat és béreket talál

 – mondta el a polgármesterjelölt, aki szerint az elvándorlásnak van egy nem gazdasági vetülete is, amikor családok szakadnak messzire egymástól, mert a gyerekek vagy az unokák az ország másik végében könnyebben találnak képzettségüknek, igényeiknek megfelelő munkahelyet.

A polgármesterjelölt kiemelte, minden olyan beruházást támogatnak, ami munkahelyeket teremt Szegeden.

Hosszú évek óta azt képviseljük, hogy a város vezetőségének sokkal proaktívabban kellene fellépnie ahhoz, hogy Szeged egy vonzó célpont legyen a beruházóknak. Ha megnézzük a hasonló méretű és adottságú városokat hazánkban, akkor sajnos azt láthatjuk, hogy Szeged évtizedes lemaradásban van

 – jelentette ki Fülöp. Hozzátette: ezzel szemben a szegedieknek egy olyan menedzser szemléletű és proaktív városvezetési modellt ajánlanak, ami végső soron azt a célt szolgálja, hogy ne a beruházó cégek válogassanak a városok között, hanem a szegediek dönthessék el, a sok alternatív lehetőség közül melyiket választják, melyik szolgálja legjobban Szeged és a szegediek érdekét. Kiemelte: a kormány jóvoltából a BYD és a Rheinmetall is Szegeden valósítja meg következő gigaberuházását, amelyek a város és a térség foglalkoztatása és megtartó képessége szempontjából óriási jelentőségűek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Szegedet évtizedeken keresztül elkerülték a BYD-hez hasonló nagy horderejű beruházások, és erről cseppet sem a szegediek tehetnek, hiszen a tudás, a kitartás, a szorgalom megvan bennük, azaz a humánerőforrás már rég készen állt.

Sokkal inkább a város vezetősége állt negatívan a termelő beruházásokhoz, ami elriasztotta eddig a nagyobb befektetőket

 – jelentette ki a polgármesterjelölt. Hozzátette: a város vezetői korábban nyíltan ki is jelentették, hogy Szegedre nem kell ipar. Egy jó városmenedzsment mellett viszont olyan hosszú évek óta húzódó infrastrukturális és jóléti fejlesztések valósulhatnának meg Fülöp László szerint, amelyek tovább javíthatnák a város élhetőségét.

A beruházások adta lehetőségekkel élve pedig Szeged visszakerülhet abba a regionális versenybe, amelyben az elmúlt két évtizedben jelentősen lemaradt, pedig éllovasnak kellene lennie

 – emelte ki a politikus.

Fülöp László kérdésünkre válaszolva elmondta, rengeteg megoldandó feladatot látnak Szegeden, amelyek az évek múltával egyre nagyobb gondot jelentenek a település polgárainak. Ezek között kiemelt helyen szerepelnek azok a területek, amelyek leginkább befolyásolják az emberek mindennapjait.

– Példaként említhetném a tömegközlekedést, a városi közlekedést és parkolást, de legalább ennyire fontos az is, hogy milyen minőségű víz folyik a csapból, és ahhoz mennyiért jutnak hozzá az emberek.

Kiemelten fontos a közérzetünk szempontjából, hogy rendezett, biztonságos közterületeink legyenek

 – sorolta a polgármesterjelölt. Szerinte ebbe beletartozik az utcák és parkok tisztasága, de az is, hogy ne csúfítsák foghíjtelkek úton-útfélen a városképet. Mindent összevetve egy átgondolt, jól tervezett és összehangolt városfejlesztési stratégia mentén Szegedet egy mindenkinek élhetőbb várossá, mindenki otthonává kívánják tenni – foglalta össze a programjuk lényegét Fülöp László.

Borítókép: A Móra Ferenc Múzeum mellett, a Klauzál Gábor-mellszobornál tartotta március 15-i megemlékezését a Fidesz és a KDNP (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.